nederland

Drugsdoden Amsterdam: heeft de hoofdstad het verpest bij Britten?

Door Elif Isitman - 02 december 2014

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen voor drugs in Amsterdam. De Britse media lijken te smullen van verhalen over drugsdoden in onze hoofdstad.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing uitgedaan naar Britten die van plan zijn naar Amsterdam te komen. Hierin wordt ook gerefereerd aan de campagne die de gemeente Amsterdam recentelijk in samenwerking met GGD en politie is gestart.

Lichtborden

Op drukbezochte plekken in de stad hangen lichtborden die waarschuwen voor levensgevaarlijke witte heroïne die aan toeristen wordt verkocht als cocaïne. De tekst ‘Toeristen in het ziekenhuis. Drie zijn er overleden,’ prijkt op de borden.

De campagne drukt toeristen op het hart om snel medische hulp in te schakelen bij twijfel over dubieus drugs gerelateerd gedrag. De campagne verzekert toeristen ervan dat ze in Amsterdam niet gearresteerd zullen worden om illegaal drugsgebruik.

Imagoprobleem

Amsterdam lijkt een imagoprobleem te hebben bij de Britten. The Telegraph schreef vorige week dat ‘dodelijke Nederlandse dealers’ het op Britse toeristen ‘gemunt’ zouden hebben. Dit was naar aanleiding van het incident waarin de twee Britse toeristen Shaun Brotherston (20) en Bradley Price (21) aan een dosis witte heroïne die onder het predicaat van cocaïne aan hen werd verkocht. Ook andere media blijven volop aandacht schenken aan dit verhaal.

Draagt de campagne bij aan het ogenschijnlijk slechte imago van de stad? Een woordvoerder van Amsterdam Marketing, het bureau dat betrokken was bij het besluit van de gemeente om de campagne op deze manier te voeren, zegt dat de campagne niet gericht is op imagebuilding maar op het voorkomen van meer slachtoffers: ‘Je kunt je afvragen hoe slecht het voor het imago van Amsterdam is als je dit niet doet’ zegt hij in Het Parool.

Een directeur van een marketingbureau zegt in dezelfde krant dat de boodschap van de campagne is bedoeld voor ‘een kleine, specifieke groep’ en dat de stad ook genoeg toeristen ontvangt die niet uit zijn op drugsgebruik: ‘Het risico bij het gebruik van zo’n massamedium is dat je een imago bevestigt bij toeristen die verder nooit in aanraking komen met die kant van Amsterdam.’

‘Die kant van Amsterdam’ kreeg eerder een sneer van de Londense burgemeester Boris Johnson: hij noemde onze hoofdstad ‘vuig’ en ‘onguur’. Volgens Johnson is dat te wijten aan het tolerante drugsbeleid van de stad.  De stad stond ook in de schijnwerpers van de internationale media toen er drie drugsdoden vielen tijdens het Amsterdam Dance Event.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.