nederland

Harry Mens staat op een dodenlijst en openbaart bedreigingen

Door Elif Isitman - 13 december 2014

Makelaar en tv-presentator Harry Mens wordt met de dood bedreigd. Hij maakt dit openbaar, ondanks de weerstand van de politie.

De presentator van het RTL-programma Business Class doet zijn verhaal in De Telegraaf van zaterdag. De politie heeft de vastgoedhandelaar gisteren op de hoogte gesteld naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem. Volgens de politie bevatte de tip veel concrete informatie en zouden de bedreigingen voortvloeien uit een zakelijk conflict.

Wil van de politie

De tv-presentator en makelaar heeft tegen de wil van de politie in besloten de bedreigingen te openbaren: ‘het is in mijn ogen veiliger dat iedereen weet wat er speelt en mijn omgeving dus ook oplet. Bovendien weet de bedreiger ook dat ik gewaarschuwd ben,’ aldus de vastgoedhandelaar uit Lisse.

‘Iedereen ziet me straks met persoonsbeveiligers lopen, dus dan kan ik het beter zelf naar buiten brengen.’ De makelaar benadrukt dat de bedreigingen niets te maken zouden hebben met zijn eerdere verwikkeling in een vastgoedfraudezaak.

Onderwereldconflict

De politie krijgt de laatste tijd regelmatig te maken met tips over mogelijke aanslagen en moordplannen. In de meeste gevallen is het subject daarvan een onderwereldfiguur.

In dat geval neemt de politie uitsluitend beschermende maatregelen wanneer het mogelijke slachtoffer alle mogelijke informatie geeft. In het geval van Mens is de politie direct op beveiliging overgegaan omdat er geen sprake lijkt te zijn van een onderwereldconflict.

Ook Gerard Spong, advocaat van Mens, denkt niet meteen aan een conflict in de onderwereld. Ook is hij het niet eens met het vermoeden van de politie dat het hier om een zakelijk conflict zou gaan: ‘We denken zelf eerder aan een soortgelijke zaak als met die afpers-opa.’ Ook in die zaak was het publiek op de hoogte van de bedreigingen.

Spong is in gesprek met de politie over de doodsbedreigingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.