nederland

Hoe Boxmeer Teeven tegenwerkt door een illegaal te steunen

Door Elif Isitman - 05 december 2014

De gemeente Boxmeer blijft achter een illegale Armeniër staan die een paar jaar geleden werd veroordeeld voor geweld tegen een politieagent.

De veroordeling kwam donderdag aan het licht. De Armeniër Hovsep Khachahtryan (31) en zijn gezin ontvangen een maandelijkse bijdrage van Boxmeer en de gemeente is ondanks de veroordeling niet van plan om deze te heroverwegen, maakte burgemeester Karel van Soest vrijdag bekend. De gemeente was eerder niet op de hoogte van de veroordeling.

Betrokken inwoners

Het gezin moet Nederland verlaten omdat Khachatryan heeft opgebiecht vijftien jaar geleden bij aankomst te hebben gelogen over zijn identiteit. Hierdoor werd zijn verblijfsvergunning ingetrokken.

Inwoners van Boxmeer voelen zich betrokken bij de zaak: het gezin van Khachatryan schijnt goed geïntegreerd te zijn en in Boxmeer werden zevenhonderd handtekeningen opgehaald voor het gezin. Van de lokale partijen maakt vooral het CDA in Boxmeer zich hard voor het gezin.

Zijn illegale status zorgde ervoor dat Khachatryan zijn baan verloor. De gemeente gaf hem, tegen de regels in, eerst een uitkering. Daarbovenop krijgt hij nu nog 1250 euro per maand.

Dronken bui

De veroordeling van de Armeniër kwam donderdag aan het licht tijdens de behandeling van het beroep tegen uitzetting bij de rechtbank in Den Bosch. Hier bekende Khachatryan dat hij na een feestje in een dronken bui een woordenwisseling had met een agent. Hij deelde de agent vervolgens een klap uit en werd hiervoor veroordeeld tot een taakstraf.

De veroordeling van de Armeniër heeft meegespeeld bij de beslissing van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van justitie  om door te gaan met de uitzetting. Teeven blijft standvastig in zijn besluit de Armeniër en zijn gezin terug te sturen: volgens de staatssecretaris is de zaak vanwege de steun van de gemeente ‘tamelijk uniek’ maar blijft het antwoord ‘nee’.

Misbruik

Khachatryan zelf denkt dat de staatssecretaris de oude veroordeling misbruikt om hem het land uit te krijgen. Hij geeft toe dat hij over de schreef ging tegen de agent maar zegt ‘niet gevaarlijk’ te zijn.

De gemeente Boxmeer gaat intussen door met het helpen van het gezin. De gemeente wist dat er redenen waren om de verblijfsvergunning niet terug te geven maar wist niet exact wat die waren. ‘Voor ons verandert er niets. We helpen het gezin zo lang het kan,’ aldus een woordvoerder.

Heeft de steun van Boxmeer aan het gezin implicaties voor de gemeente zelf? Burgemeester Soest en wethouders in Boxmeer meldden al eerder aan de Gelderlander dat de voortzetting van de financiële steun aan het gezin negatieve gevolgen kan hebben voor het geld dat de gemeente van de overheid krijgt. Dit is tot nog toe niet gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.