nederland

Hoe de Romeinen de zeevarende Carthagers versloegen

Door Servaas van der Laan - 12 december 2014

Voor een uitverkochte ‘zaal’ – de Pieterskerk in Leiden – heeft emeritus hoogleraar Fik Meijer vanavond de 43ste Huizinga-lezing gehouden. Dertienhonderd aanwezigen hoorden Meijer vertellen hoe de Romeinen de zeevarende Carthagers uiteindelijk versloegen, hoewel ze van oorsprong geen vloot hadden.

De Romeinen hadden de Carthagers altijd verketterd. De beroemde uitspraak van de Romeinse senator Cato – ‘Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest’-  herinnert hier aan.

Afkeer

Na hun overwinning op de Noord-Afrikaanse havenstad, vlak bij het huidige Tunis, werd de afkeer alleen maar verder benadrukt. Maar, zo stelde Fik Meijer in zijn lezing, als vanzelf namen de Romeinen veel zaken van de Carthagers over, zoals handeldrijven.

‘De les van Carthago is dat je niet alleen je eigen waarden hoog in het vaandel moet houden, maar ook oog moet hebben voor de andere’, zei Meijer in een interview met Elsevier.

Huizinga-lezing

Tijdens de lezing hield hoogleraar Grieks aan de Universiteit Leiden Ineke Sluiter een co-referaat.

De Huizinga-lezing, genoemd naar de cultuurhistoricus Johan Huizinga (1872-1945), wordt jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en, dit jaar voor het eerst, Elsevier. De lezing werd dit jaar mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.