nederland

Illegale taxidienst UberPOP naar Rotterdam en Den Haag

Door Servaas van der Laan - 04 december 2014

De illegale taxidienst UberPOP breidt uit. Vanaf donderdag kunnen ook reizigers in Rotterdam en Den Haag van de omstreden dienst gebruikmaken.

Wat UberPOP doet, is wettelijk verboden: chauffeurs van de dienst die in hun eigen auto tegen betaling personen vervoeren, hebben geen taxivergunning. De Inspectie Leefomgeving en Transport noemt UberPOP een ‘illegale snordersdienst’. Volgens de inspectie zijn ‘echte’ taxi’s relatief duur, omdat ze aan strenge regels moeten voldoen.

Boetes

Chauffeurs die voor UberPOP rijden, riskeren een boete. In Amsterdam, waar de dienst al enige maanden actief is, werden al boetes uitgedeeld. Een UberPOP-chauffeur die de eerste keer wordt gepakt, moet maximaal 4.200 euro betalen. Wie nog een keer tegen de lamp loopt, betaalt 10.000 euro.

Maar die belemmeringen houden het Amerikaanse bedrijf niet tegen om uit te breiden. Ook in Rotterdam en Den Haag kunnen nu particuliere taxi’s besteld. Gebruikers kunnen een ‘taxi’ oproepen via een mobiele applicatie.

Treingebruik

Uber wil naar eigen zeggen het treingebruik binnen de Randstad stimuleren. Volgens Uber nemen mensen nu minder vaak de trein, omdat de reis van station naar eindbestemming een hinderpaal vormt. De ‘taxi’s’ van Uber nemen die belemmering weg, meent het bedrijf.

Maar voorlopig zijn de activiteiten van het bedrijf nog illegaal in Nederland. Maandag doet de rechter uitspraak over de rechtmatigheid van de diensten van Uber.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.