nederland

Kersttoespraak Koning: ‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

Door Elif Isitman - 25 december 2014

Koning Willem-Alexander staat in zijn jaarlijkse kersttoespraak vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar stil bij de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Hij benadrukt de verscheidenheid van Nederland en doet een beroep op onze tolerantie.

Koning Willem-Alexander staat in zijn kerstrede onder meer stil bij de ramp met vlucht MH17. De ramp ‘overschaduwt het kerstfeest’, zoals zoveel andere gebeurtenissen dit jaar.

Vluchtelingen

Hij zegt dat ontwikkelingen elders in de wereld ook in Nederland hun weerslag hebben. Maar andersom hebben de acties van Nederland ook invloed op het leven ver weg: ‘Ons land is geen geïsoleerde haven.’

Hij noemt de vluchtelingen die naar Nederland reizen voor een veilig onderkomen en doet een beroep op de tolerantie en eenheid van ons land: ‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’. Volgens de Koning zijn eenheid en verscheidenheid geen losse begrippen, maar leunen zij op elkaar.

Lekken

De jaarlijkse kersttoespraak was dit jaar voor het eerst ook op de commerciële zenders SBS6, RTL en FOX te zien. Daarnaast zond ook de NOS traditiegetrouw de toespraak uit. De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers.

De toespraak lekte vorig jaar geheel volgens traditie op voorhand deels uit. Dit gebeurde vorig jaar via de website van de NPO omdat de ondertitels al klaarstonden voor Uitzending Gemist. Dit jaar nam de NPO maatregelen om herhaling van dit incident te voorkomen.

Het jaar daarvoor lekte de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al uit. Dit keer gebeurde dat via de site van het Koninklijk Huis. De video was toen al een avond van tevoren op internet te bekijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.