nederland

Media: pas op voor inbrekers tijdens Kerstdagen, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 23 december 2014

De politie bespeurt een trend tijdens de feestdagen: er worden ruim twee keer zoveel inbraken gepleegd als normaal. En ruim een miljoen Nederlanders werden de afgelopen twee jaar voor een gezamenlijke 5 miljard euro opgelicht op internet. Het mediaoverzicht van dinsdag 23 december.

*De kerstdagen zijn een toptijd voor een inbrekers, waarschuwt het AD. Volgens cijfers van de politie ligt de jaarlijkse inbraakpiek op 25 en 26 december tussen zes en negen uur ’s avonds. Er worden in deze tijd twee keer zoveel inbraken gepleegd als gemiddeld.

‘Men zit bij vrienden of familie aan het diner, waardoor een inbreker alle tijd heeft,’ zegt Wim Hoonhout van de politie Eenheid Den Haag tegen de krant. De politie waarschuwt burgers extra tijdens de feestdagen: wees alert, sluit de woning goed af, leg geen dure spullen in het zicht en laat lichten aan en zet glazen op tafel. Daarmee creëert u een bewoonde indruk.

*Ruim een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar voor meer dan 5 miljard euro opgelicht op internet, schrijft De Telegraaf. Vooral dertigers en hoogopgeleiden werden het slachtoffer van webfraude. Dit blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk, het landelijke meldpunt voor slachtoffers van oplichting.

Het gemiddelde fraudebedrag van de slachtoffers was maar liefst 4900 euro per persoon. Van de personen die werden opgelicht deed nog niet eens de helft aangifte. Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk noemt de cijfers ‘schrikbarend’ en is bang dat ‘het alleen nog maar erger wordt’.

*Ondanks de ingestelde sancties tegen Rusland, blijven Nederlandse bedrijven de banden met de Krim wel warm houden schrijft Het Financieele Dagblad. De Krim is schijnbaar op zoek naar Nederlandse bedrijven en er zijn in de afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens juridische experts kunnen geïnteresseerde bedrijven de sancties alsnog omzeilen. Op ophef over de deelname van Nederlandse bedrijven aan betrekkingen met de Krim wordt verbaasd gereageerd: ‘Er waren ook Fransen en Turken en andere Nederlandse bedrijven.’

Jan Siemons van het Nederlandse Centrum voor Handelsbevordering (NCH) laat echter weten het huidige sanctiebeleid wél te respecteren: ‘Dit adviseren wij ook aan de ondernemers in ons netwerk.’

*Aan de universiteit van Sydney is een rouwdienst gehouden voor Katrina Dawson (38), een van de gijzelaars die vorige week om het leven kwam bij de gijzeling in het café in het centrum van Sydney. Dit schrijft The Sydney Morning Herald.

Er zijn meer dan 1500 mensen op haar rouwdienst af gekomen, waaronder prominente advocaten, politiek leiders en een aantal overlevenden van de gijzeling. Dawson was moeder van drie kinderen en een ‘getalenteerde advocate’. De Australische premier Tony Abbott was ook bij de dienst aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.