nederland

Media: Pools vuurwerk aangepakt, en circusdierenverbod vanaf 2015

Door Elif Isitman - 13 december 2014

De Nederlandse politie en vuurwerkcontroleurs openen de aanval op Poolse postpakketten met illegaal vuurwerk. En de deelname van bepaalde zoogdieren aan circusoptredens mag vanaf september volgend jaar niet meer. Het mediaoverzicht van zaterdag 13 december.

*De politie en vuurwerkcontroleurs in ons land openen de jacht op Poolse webshops die vuurwerk verkopen, schrijft het AD. Dit moet een eind gaan maken aan de toestroom van Poolse postpakketten met illegaal vuurwerk. Vooral de zogenoemde ‘vuurwerkbom’ wil de politie hard gaan aanpakken: Tientallen Nederlanders zijn al het slachtoffer geworden van de schade die dergelijke bommen kunnen aanrichten.

De kracht van de illegale knallers lijkt elk jaar toe te nemen. Vroeger  nam men genoegen met rotjes van 40 gram, nu is er vuurwerk op de markt van 100 gram of meer. Vooral de bommen met namen als ‘Cobra’ of ‘Delova Rana’ zijn berucht. Deze typen hebben ‘de kracht van een handgranaat’, aldus een woordvoerder van de politie. De Poolse politie gaat helpen bij het aanpakken van verzenders van de vuurwerkpakketten.

*De deelname van zoogdieren, zoals zebra’s, leeuwen en olifanten, aan het circus wordt vanaf september volgend jaar definitief verboden, schrijft de Telegraaf. Het verbod stond al in het regeerakkoord van VVD en PvdA maar er is lang gesteggeld en nagedacht over hoe het verbod zou worden uitgewerkt.

‘Het is niet meer van deze tijd dat dieren zoals olifanten en tijgers optreden in het circus,’ zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Economische Zaken, ‘als je kijkt naar hun welzijn, dan weegt dat niet op tegen gebruik van deze dieren en het in stand houden van deze traditie. Het vele gereis, de beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen van dieren tasten het welzijn ernstig aan.’ Dijksma heeft een lijst opgesteld met zoogdieren die nog wel mogen blijven optreden in het circus: hierop staan onder meer ezels, paarden, schapen, muizen, katten en lama’s. Deze dieren zouden minder lijden onder een circusbestaan.

*Medisch specialisten, verpleeginstellingen en andere zorgaanbieders hebben in 2012 voor zo’n 800 miljoen euro gefraudeerd, zo schrijft Het Financieele Dagblad op basis van onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het ging hierbij vooral om ‘opmerkelijke declaraties’: zo factureerden ze bijvoorbeeld opvallend meer uren dan hun collega’s of lieten ze behandelingen stelselmatig doorlopen op het moment dat ze een hogere vergoeding konden krijgen.  De NZa adviseert minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid om het lonender voor zorgverzekeraars te maken om fraude op te sporen. Nu kost het ze nog veel tijd en geld.

*Facebook komt eindelijk met een alternatief voor de ‘like-knop’ op de sociale netwerksite, schrijft de Volkskrant. Onduidelijk is wanneer de knop er precies komt en hoe hij eruit gaat zien. Facebook heeft laten weten na te denken over alternatieven voor wanneer de like-knop de lading niet dekt. Gebruikers lijken er namelijk last van te hebben dat ze hun sympathie voor slachtoffers van natuurrampen, oorlog, dodelijke epidemieën of persoonlijke tegenslagen alleen kunnen uitdrukken met een opgestoken duim.

Facebook waarschuwde wel dat het waarschijnlijk geen ‘vind-ik-niet-leuk’-knop gaat worden, dit uit angst om bijvoorbeeld adverteerders voor het hoofd te stoten door gebruikers die hun pagina’s gaan ‘disliken’.

*De computerstoring waardoor het vliegverkeer boven Londen vrijdag plat lag is te wijten aan extreem verouderde software, schrijft de Britse krant The Telegraph. Blijkbaar is de software die de Britse luchtverkeersleiding gebruikt gemaakt in de jaren ’60 en nooit vernieuwd. Daarmee loopt het land hopeloos achter op de rest van de wereld, zeggen experts in de krant, waar wel gewoon vernieuwde software wordt gebruikt. De storing, waarbij het luchtruim 36 minuten was afgesloten, leidde tot geannuleerde vluchten en vertragingen voor meer dan duizend passagiers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.