nederland

Media: spreekrecht bij tbs-zitting, en onderzoek naar dood jongen

Door Shari Deira - 11 december 2014

Slachtoffers en nabestaanden zouden spreekrecht moeten krijgen tijdens een zitting, waarbij de rechter bepaalt of een tbs’er klaar is om terug te keren in de maatschappij. En er is onenigheid over de sectie op het lichaam van Palestijnse politicus Ziad Abu Ein. Het mediaoverzicht van 11 december.

* Slachtofferhulp Nederland en de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG) vinden dat nabestaanden en slachtoffers spreekrecht moeten krijgen tijdens een tbs-verleningingszitting, meldt de Volkskrant.

FNG-voorzitter Jan van Kleeff zegt dat er tijdens rechtszaken geen aandacht is voor de positie van slachtoffers en nabestaanden, ‘terwijl die soms doodsbang zijn dat de tbs’er na zijn vrijlating opnieuw toeslaat‘. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) vindt het spreekrecht ‘nu nog een brug te ver’.

* Israël en de Palestijnen leggen de sectie op het lichaam van de Palestijnse minister Ziad Abu Ein verschillend uit, meldt persbureau Reuters. De hoge Palestijnse functionaris Hussein al-Sheikh zegt dat Jordaanse en Palestijnse artsen hebben vastgesteld dat de man is overleden, omdat hij is geslagen en traangas had ingeademd en niet direct medische hulp heeft gekregen.

Een Israëlische bron die de resultaten van de autopsie heeft ingezien, zegt dat de 55-jarige man is overleden aan een hartaanval door stress. Die stress kan zijn veroorzaakt doordat Abu Ein in zijn nek werd gegrepen.

* Starters op de huizenmarkt sparen steeds meer voor zij een huis kopen, meldt het AD op basis van onderzoek door de ING. Jongeren doen dat omdat ze merken dat banken hen minder geld willen lenen. Gemiddeld sparen de starters 10.000 tot 30.000 euro. De helft zegt dit geld te gebruiken om een lagere hypotheek te kunnen nemen, de andere helft wil het geld gebruik voor de inrichting van een nieuw huis.

* Volgens FNV Recreatie heerst er bij themapark Archeon in Alphen aan den Rijn een onveilige werksfeer. Arbowetten zouden compleet worden genegeerd en het management maakt zich schuldig aan ‘(seksuele)intimidatie en (non-)verbaal geweld naar de medewerkers’, staat in een brief die in handen is van Omroep West.

De vakbond heeft met zo’n veertig medewerkers gesproken. De kritiek is vooral gericht op directeur Jack Veldman, die het themapark eind jaren negentig redde van de ondergang. Hij zou het personeel uitschelden en intimideren.

* Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil dat er onderzoek wordt gedaan naar het ‘professioneel handelen’ van zorginstanties die betrokken waren bij het gezin van de tienjarige jongen, die door zijn vader werd doodgestoken, meldt Het Parool.

Het onderzoek moet uitwijzen hoe de instanties die betrokken waren bij het gezin hebben gehandeld. De grote onderliggende vraag is volgens de krant: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.