nederland

Media: Telegraaf publiceert ‘off the record’-tirade Samsom

Door Servaas van der Laan - 04 december 2014

PvdA-leider Diederik Samsom dacht off the record te spreken, maar De Telegraaf dacht daar anders over. De krant drukte donderdag een ongekende tirade van de PvdA-leider af.

  • Officieel ging de discussie over schaliegas. Samsom zou voor zijn beurt hebben gesproken door het boren naar schaliegas af te wijzen, terwijl het kabinet daar volgend jaar pas een beslissing over neemt. Maar toen twee Telegraaf-verslaggevers woensdag in de kamer van Samsom werden uitgenodigd om over de kwestie te praten, liep het gesprek uit op een vlammende monoloog van de PvdA-leider. Samsom zei dat hij de opmerkingen ‘off the record’ maakte, maar de krant zegt daar niet akkoord mee te zijn gegaan. In detail heeft de krant de persoonlijke woorden van Samsom, over wat er mis is in Den Haag, over twee pagina’s afgedrukt. Ironisch genoeg is daarmee precies gebeurd waar Samsom zo boos over is: het gaat in Den Haag om de persoon, niet meer om de inhoud.
  • Sommige uitzendbureaus verdienen flink op de zorgverzekering die zij voor hun Oost-Europese uitzendkrachten afsluiten. Het gaat soms om wel tienduizenden euro’s per maand. Daardoor kunnen ze Oost-Europeanen goedkoper ‘aanbieden’ dan Nederlandse werkzoekenden, die zo geen schijn van kans maken, schrijft de Volkskrant. Het draait allemaal om de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden voor groepen verzekerden. Als het goed is, betaalt de uitzendkracht de premie – waarin deze korting is verrekend – via de loonstrook. Maar bij sommige verzekeraars vangt de werkgever de korting en betaalt de uitzendkracht de hogere premie. ‘Er wordt een truc gebruikt om buitenlandse werknemers te bestelen, terwijl tegelijkertijd Nederlandse werknemers geen kans krijgen,’ zegt Henry Stroek van vakbond CNV. Ook zorgverzekeraars morren omdat ze klanten kwijtraken ‘door deze oneerlijke concurrentie’.
  • Steeds meer Nederlanders hebben moeite om het verplichte eigen risico van hun zorgverzekering (360 euro) te betalen. Bij zorgverzekeraar VGZ lopen nu al 250.000 betalingsregelingen en ook andere verzekeraars zien een explosieve toename. Sinds 2012 is sprake van een vervijfvoudiging, schrijft het AD. Het laatste jaar is het aantal mensen met een betalingsregeling bij VGZ met 100.000 gegroeid. Ook bij Zilveren Kruis zijn inmiddels meer dan 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico, 80.000 meer dan in 2013. Directeur Frank Elion van VGZ spreekt van een ‘zeer ongewenste ontwikkeling’. ‘Wij horen van huisartsen dat patiënten ondanks hun doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan of hun medicijnen niet ophalen. Daar is vooral het eigen risico debet aan.’ Ook de koepelorganisatie van huisartsen, LHV, maakt zich grote zorgen over het aantal zorgmijders.
  • Musea bieden steeds vaker en steeds professionelere cursussen en opleidingen aan. Het gaat allang niet meer alleen om een workshop tekenen of boetseren, schrijft Trouw. Musea concurreren soms rechtstreeks met professionele opleidingsinstituten. Zo biedt het Van Gogh Museum een jaarcursus van 1.500 euro voor ‘jonge professionals’ om te leren hoe je een tentoonstelling inricht. Het Rijksmuseum biedt een jaarcursus tekenen en schilderen voor 775 euro aan, waarin ‘net als op een echte academie’ tekenen en schilderen in alle facetten wordt onderzocht. Deze trend is volgens de Museumvereniging al enige tijd gaande. ‘Musea willen hun aanbod verbreden. Zo kunnen ze nieuw publiek aan zich binden, kennis delen en de inkomsten vergroten,’ zegt woordvoerder Jorn Matena. Het laatste is van belang nu er is gekort op subsidies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.