nederland

Media: toestroom Oost-Europeanen bleef uit, en meer

Door Tom Reijner - 31 december 2014

De Bulgaren en Roemenen die met tienduizenden tegelijk zouden afreizen naar Nederland, kwamen niet. En over een mislukte aanslag met brandbommen op een crimineel in Zwaag. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 31 december.

* Er is een mislukte aanslag gepleegd op crimineel Nico Visser, de vermeende aanslagpleger op Heineken-ontvoerder Cor van Hout, schrijft De Telegraaf. De brand die dinsdagavond op een boerderij in het Noord-Hollandse Zwaag ontstond, was aangestoken. De krant schrijft dat twee onbekenden op een onverlichte motor meerdere brandbommen door de ramen van de boerderij gooiden. Zij hoopten daarmee Visser om het leven te brengen.

In de stolpboerderij woonden in elk geval twee vrienden van de crimineel met wie hij kinderen heeft. Niemand raakte bij de uitslaande brand gewond.

* Meer uit De Telegraaf vanochtend. De brandweer in de grote steden roept burgers tijdens Oud&Nieuw op om kleine brandjes zelf te blussen voordat ze met alarmnummer 112 bellen. De korpsen van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam doen een klemmend beroep op de zelfredzaamheid van de mensen, omdat zij zelf te druk zijn om overal de helpende hand te bieden.

Gebruik een emmertje water of zand, luidt het advies. De Veiligheidsregio Haaglanden bijvoorbeeld krijgt tijdens Oud&Nieuw ongeveer 1.500 meldingen in een paar uur tijd, terwijl dat er op een normale dag 70 zijn.

* Israël is blij dat de Arabische VN-resolutie, waarin Israël wordt opgeroepen om in 2017 de Palestijnse gebieden te verlaten, door de Veiligheidsraad is weggestemd.

De ‘mislukte gok’ van de Palestijnen, laten zien dat provocatieve, eenzijdige stappen nergens toe leiden, zegt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman, schrijft The Jerusalem Post.

De resolutie kreeg een veto van de Amerikaanse VN-delegatie. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft gedreigd alle banden met Israël af te snijden als de resolutie het niet zou halen.

* De Bulgaren en Roemenen die met tienduizenden tegelijk zouden afreizen naar Nederland, kwamen niet. Volgens Trouw blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het afgelopen jaar ruim 7.500 Roemenen en iets meer dan 3.300 Bulgaren naar ons land kwamen om te werken. Zij hebben daarvoor, sinds 1 januari, geen speciale vergunning meer nodig. Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) sprak een jaar geleden nog over ‘code oranje’, omdat hij bang was voor de gevolgen van massa-immigratie, maar volgens het dagblad is dit loos alarm gebleken.

* GeenStijl spreekt van een verdraaiing van de feiten in een aflevering van NPO-programma Andere Tijden. In item over een tragische brandaanslag op de Turks-Koerdische familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk wordt vervolgens  ‘zonder een greintje nuance en duiding’ overgeschakeld naar een fragment van Pim Fortuyn.

Op die manier zou er worden gesuggereerd dat het de schuld is van de vermoorde politicus dat er Turkse kinderen en hun moeder omkwamen. Dat de aanslag werd gepleegd door een lid van de familie wordt er niet bij vermeld. Oordeelt u zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.