nederland

Media: ‘Turkse moordenaar krijgt zak met geld’, en meer nieuws

Door Tom Reijner - 19 december 2014

Mehmet Y., die bekendstaat als de ‘snelkookpanmoordenaar’, zou geld en een identiteitskaart van Nederland hebben gekregen om een nieuw bestaan in Turkije op te bouwen. En waarom lag Adri Duivesteijn dwars? Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 19 december.

* Moordenaar Mehmet Y. – een Turkse illegaal die eerder werd veroordeeld in geruchtmakende zaak ‘de snelkookpanmoord‘ – blijkt onlangs niet alleen vrij te zijn gelaten uit de gevangenis, maar bij zijn uitzetting naar Turkije ook een zak met overheidsgeld te hebben meegekregen en een identiteitskaart, schrijft De Telegraaf.

Waarom? Volgens het Openbaar Ministerie in Haarlem is de moordenaar, die nooit sorry zou hebben gezegd en zijn brute daad altijd heeft ontkend, voorzien van papieren en geld, zodat hij ‘een nieuwe toekomst op kan bouwen’ in zijn vaderland.

Wie de zeer gevaarlijke crimineel heeft betaald en hoeveel hij precies heeft ontvangen, blijft onduidelijk, schrijft de krant. De Turkse illegaal staat bekend als een vrouwenhandelaar, afperser en drugssmokkelaar en werd veroordeeld voor de moord op zijn broer. Hij kreeg vijftien jaar. Ook wordt hij verdacht van de moord op zijn ex-vrouw.

* Een oproep van het communistische Cuba aan Nederland: kom handel met ons drijven. De Cubaanse ambassadeur in Den Haag roept bedrijven in ons land op om te komen investeren in Cuba, schrijft het AD.

Handel drijven en kennisoverdracht wordt, met de ‘ontdooiing’ van relatie tussen Havana en Washington steeds makkelijker.

‘Nederland is een land met een geweldige agrarische kennis en dat is voor Cuba een belangrijke sector,’ vertelt ambassadeur Carlos Rodriguez aan de krant.

* De obscure hackersgroep die eind november in het computersysteem van filmproducent- en distributeur Sony hebben ingebroken, hebben daartoe het wachtwoord van een systeembeheerder gebruikt, zeggen Amerikaanse onderzoekers die zich bezighouden met de inbraak vrijdag tegen CNN.

Maar hebben de boeven ook hulp gehad van Sony-medewerkers? De onderzoekers denken van niet. De hack komt waarschijnlijk uit Noord-Korea, melden Amerikaanse inlichtingendiensten. Het stalinistische regime van Kim Jong-un zou Sony als doelwit hebben vanwege de film The Interview – over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider. Donderdag werd bekend dat Sony heeft besloten de film vanwege alle bedreigingen van de afgelopen tijd helemaal niet uit te brengen.

* Waarom lag PvdA’er Adri Duivesteijn weer eens dwars in de Eerste Kamer? Hij stemde naar eigen zeggen tegen de nieuwe zorgwet, omdat hij door zijn ernstige ziekte zou hebben ervaren hoe het zorgstelsel in elkaar zit, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Duivesteijn is al een tijd ernstig ziek.

Hij kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar kon in een ander ziekenhuis toch verder worden behandeld. ‘Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.’

Daarnaast stemde Duivesteijn tegen omdat de PvdA zich in haar verkiezingsprogramma uit 2012 krachtig heeft uitgesproken tegen marktwerking in de zorg. ‘Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma.’

* Terreurbeweging Hamas gebruikt materiaal dat is bestemd voor de wederopbouw van Gaza voor reparaties aan de smokkeltunnels, schrijft The Jerusalem Post op basis van anonieme Palestijnse bronnen. Die tunnels worden gebruikt voor gevechten tegen Israël en de illegale doorvoer van wapens. De meerderheid van het materiaal zou terecht zijn gekomen op de juiste plek, maar de radicaalislamitische terroristen zouden toch een gedeelte in handen hebben gekregen, melden de bronnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.