nederland

Media: vonnis is signaal voor de jihadstrijder

Door Servaas van der Laan - 02 december 2014

Het vonnis dat maandag is uitgesproken tegen Syriëganger Maher H. geldt als een waarschuwing voor potentiële jihadisten om niet te gaan, schrijft dagblad Trouw. De Volkskrant opent met een pleidooi voor groene energie.

  • ‘De strafrechter heeft in zijn eerste vonnis tegen een uit Syrië teruggekeerde jihadist onmiskenbaar een belangrijk signaal afgegeven,’ schrijft dagblad Trouw. Volgens de krant geeft de celstraf van drie jaar voor Maher H. aan dat ‘alle kritische vragen, twijfels en voorspellingen over de kans dat het OM het aan voldoende bewijs zou ontbreken nu zijn weggevaagd’. Wel komt het signaal een beetje laat. Zeventien teruggekeerde jihadisten zullen nu nog strafrechtelijk verantwoording moeten afleggen. Er lopen op dit moment 45 onderzoeken naar jihadisten. De krant beseft wel dat het een ‘momentopname’ is. Een hogere rechter zou immers tot een ander oordeel kunnen komen.
  • ‘Wie ziet er nog brood in kolen?’ vraagt de Volkskrant zich af. De krant opent met de beslissing van het Duitse Eon om zich terug te trekken uit de productie van stroom met kolen, gas en kernenergie. In plaats daarvan gaat de energiegigant zich richten op wind- en zonne-energie. ‘Het huidige bedrijfsmodel heeft geen toekomst meer,’ zegt bestuursvoorzitter Johannes Teyssen. Volgens de krant komt dat door overcapaciteit en de oneerlijke concurrentie met gesubsidieerde groene stroom. Daarom gaat Eon de niet-rendabele afdelingen afsplitsingen op een zelfde manier als banken die na de financiële crisis de verliesgevende onderdelen onderbrachten in een ‘bad bank’. In 2022 zal Eon voorgoed afscheid hebben genomen van kernenergie.
  • Nog een duurzaam pleidooi, maar dan in het Financieele Dagblad (FD). Oud-premier Jan Peter Balkenende bepleit in de krant duurzaamheid als ‘kern van het zakendoen’. Volgens de voormalige politicus is het rendabel om duurzaam te zijn. ‘We willen dat het denken over duurzaamheid een integraal onderdeel van de onderneming is. En dat kan, want “sustainability” kan je concurrentiepositie versterken,’ zegt de partner van Ernst & Young. Balkenende is voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition waarin bedrijven als Unilever, AkzoNobel en KLM samenwerken op het gebied van duurzaamheid.
  • Zorgverzekeraars gebruiken premiegeld van hun verzekerden om nieuwe klanten te werven: overstappers worden beloond met een fikse korting of een fraai cadeau. ‘Dit is niet waarvoor premiegeld is bedoeld. Zorgverzekeraars kunnen het beter teruggeven aan hun klanten,’ zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht in De Telegraaf. ‘Overstappers, een groep die door zorgverzekeraars zelf als ‘ontrouw’ wordt bestempeld omdat ze zich laten verleiden door cadeaus, profiteren. Klanten die wel trouw zijn aan hun zorgverzekeraar hebben het nakijken.’
  • De duizenden demonstranten uit de kunstwereld die in 2011 tijdens een ‘Mars der beschaving’ moord en brand schreeuwden over bezuinigingen op cultuur, moeten ‘met de pet in de hand’ excuses aanbieden aan toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dat eist zijn partij, de VVD, nu blijkt dat het korten van ongeveer een vijfde van het budget van de rijkssubsidies heeft gezorgd voor veel betere prestaties, schrijft De Telegraaf. Het aantal bezoekers steeg vorig jaar bijna over de hele linie, en instellingen weten bovendien langs andere wegen extra inkomsten te genereren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.