nederland

Media: zeewindparken toch niet zo groen en leger zoekt vrouwen

Door Servaas van der Laan - 01 december 2014

De miljarden kostende windparken in de Noordzee leveren geen enkel CO2-voordeel op. En het Nederlandse leger is wanhopig op zoek naar vrouwelijke versterking.

  • De miljarden kostende windparken op zee, die moeten worden aangelegd vanwege het vorig jaar gesloten Energieakkoord, leveren ons land geen enkel CO2-voordeel op. Dat komt doordat op het laatste moment van de onderhandelingen de efficiënte warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK) uit de overeenkomst zijn geschrapt, zo meldt De Telegraaf. Het gevolg is dat de CO2-besparing geheel teniet wordt gedaan. De windparken aan de kust vormen slechts een klein onderdeel van het Energieakkoord, maar het is wel verreweg het duurste onderdeel. Volgens minister Kamp kosten de windparken 18 miljard euro. De kosten zitten vooral in de prijs die de regering de windenergieleveranciers met belastinggeld garandeert. Critici hebben berekend dat dit het kabinet zeker 53 miljard euro zal gaan kosten. Dat is 500 euro toeslag op de energierekening, per jaar, per huishouden.
  • Het ministerie van Defensie staat weliswaar onder leiding van een vrouw, maar minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft maar weinig vrouwen onder zich, schrijft het AD. De minister en de vakbond zijn daarom een campagne begonnen. Dit gebeurde tien jaar geleden ook al, maar zonder resultaat. ‘Het is en blijft een mannenwereld.’
  • Opsporingsdienst VROM-IOD was zeven jaar geleden al op de hoogte van misdragingen en belangenverstrengelingen van Hubert Möllenkamp, toenmalig topman van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. Desondanks werd door het ministerie niet ingegrepen. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit vertrouwelijke dossiers van deze opsporingsdienst, inmiddels onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Uit de stukken, die in handen zijn van de krant, valt op te maken dat het toenmalige ministerie van VROM in 2007 al op de hoogte was van onzakelijke afspraken tussen Möllenkamp en vastgoedbedrijf Nawon, eigendom van Arie van Erkel. De mannen moeten zich komende woensdag samen met twee andere verdachten verantwoorden voor hun rol in de miljoenenfraude bij Rochdale.
  • Kinderen die zijn verwekt tijdens de Hongerwinter en gezond geboren zijn, hebben de ongunstige omstandigheden in de baarmoeder vermoedelijk doorstaan dankzij aanpassingen aan hun dna. Genen die de groei bevorderen blijken bij hen anders te zijn afgesteld. Dit melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Columbia University en Harvard University, schrijft de Volkskrant. ‘In de oorlogswinter van 1944-’45 kregen mensen ongeveer 500 calorieën per dag binnen, een kwart van wat een volwassene nodig heeft. Desondanks werden er kinderen geboren met een normaal of iets hoger dan gemiddeld geboortegewicht. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, komt naar voren dat de groeigenen van Hongerwinterkinderen voor de rest van hun leven anders zijn ingesteld dan die van broers en zussen die eerder of later zijn geboren,’  schrijft de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.