nederland

Mediaoverzicht: tunnelvisie in onderzoek naar migratie, en meer

Door Shari Deira - 16 december 2014

Wetenschappers die onderzoek doen naar migratie hebben volgens staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) oogkleppen op. En criminelen passen steeds vaker hun gezicht aan met behulp van professionele visagie. Het mediaoverzicht van 16 december.

* Teeven sprak maandag tijdens een symposium van asieljuristen van de Vrije Universiteit. ‘De oplossing die door u altijd wordt aangedragen is: geef iedereen toegang tot Europa. Maar het Europese asielbeleid zou weleens onderdeel van het probleem kunnen zijn,’ zei Teeven, meldt De Telegraaf.

Teeven zegt dat hij kijkt  naar ‘de volledige werkelijkheid’. ‘Hoe effectiever onze reddingsacties op zee zijn, hoe sterker de stroom vluchtelingen groeit.’ Er was geen warm welkom voor Teeven van de vele asieljuristen die aanwezig waren. Toen Teeven een scriptieprijs uitreikte aan een student, riep een vrouw in de zaal: ‘Weet je wel dat je de prijs krijgt van een man die voor de ellende verantwoordelijk is.’

* Criminelen vervalsen minder vaak hun paspoort, en kiezen meer voor aanpassing van hun gezicht, meldt het AD. Met behulp van professionele visagisten zorgen vooral buitenlandse oplichters dat zij lijken op de foto van een vaak gestolen paspoort.

In 2012 pakte de marechaussee nog tachtig lookalikes, dit jaar zijn dat er al 107. ‘We nemen dit zeer serieus,’ zegt een woordvoerder tegen de krant. Dat criminelen minder vaak kiezen voor het vervalsen van een paspoort komt doordat paspoorten steeds lastiger te vervalsen zijn.

* De politie in Limburg overlegt met korpsen in België en Duitsland over een grensoverschrijdend Euregioalarm. Burgers aan beide kanten van de grens krijgen dan een sms als iemand in de regio wordt vermist, meldt dagblad Trouw.

* De zeventienjarige Mohammed Islam uit New York werd wereldnieuws, nadat hij aan een journalist van New York magazine had verteld dat hij miljoenen euro’s had verdiend door te beleggen tijdens de lunchpauze op school. Niets van waar, blijkt nu.

Aan The New York Observer vertelt Islam dat hij het verhaal heeft verzonnen. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan zijn medescholieren en familie. ‘Vooral mijn ouders zijn teleurgesteld. Ze willen me onterven en mijn moeder zegt niet meer met te willen praten.’ Islam is erg geschrokken van de wereldwijde aandacht voor zijn verhaal.

* De politie in het zuiden van Manchester is op zoek naar een aanrander, die al vijf keer heeft toegeslagen. Volgens de politie zou de jongen pas een jaar of twaalf kunnen zijn, meldt The Telegraph.

De vijf slachtoffers liepen op straat en werden gegrepen door een jonge Aziatische man.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.