nederland

Pas op bij familiebezoek: de wegen zijn glad

Door Servaas van der Laan - 26 december 2014

Wie vandaag de (schoon-)familie gaat bezoeken of om een andere reden de weg op moet, is gebaat bij extra voorzichtigheid in het verkeer. De regen van donderdagavond is in vrijwel het hele land bevroren hetgeen glibberige wegen kan veroorzaken.

Die waarschuwing geldt voor alle delen van het land, op Zuid-Limburg, Zeeland en een smalle kuststrook na, melden het KNMI en Weeronline.

Lokaal gladde wegen

Op de grote wegen is gestrooid, maar op lokale, kleinere wegen, moet men waakzaam zijn voor gladde wegen. Daarbij kan het op sommige plekken mistig of nevelig zijn, al schijnt op veel plekken de zon.

Hoe gevaarlijk de wegen zijn, werd vrijdagochtend vroeg duidelijk toen een 22-jarige vrouw in Noord-Holland ernstig gewond raakte toen zij probeerde andere automobilisten te waarschuwen voor gladheid.

De vrouw werd geschept door een auto. De vrouw uit Winkel reed rond half acht op de A7 en wilde de afslag richting Purmerend-Centrum/Zuidoostbeemster nemen. Ze raakte met haar auto in een slip en kwam in tegengestelde richting op de afrit te staan.

Nadat ze uit haar auto was gestapt om het overige verkeer te waarschuwen, kwam er iemand aanrijden die dezelfde afslag wilde nemen. De man zag haar auto met de koplampen in zijn richting en ook de zwaaiende bestuurster. Toen hij remde kwam ook zijn wagen in een slip terecht en die raakte daarbij de vrouw. Zij ligt op de intensive care.

Sneeuw

In de loop van Tweede Kerstdag neemt de bewolking toe en zorgt een aantrekkende zuidenwind voor gure omstandigheden. De kans is groot dat de neerslag in Zeeland langzaam overgaat in (natte) sneeuw. In het noorden en noordoosten blijft het zo goed als droog.

Voor zaterdag wordt er echte sneeuw voorspeld. Het is lastig te zeggen hoeveel sneeuw er valt, maar vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant kan een sneeuwdek van een aantal centimeter dik ontstaan.

Ook in het zuiden van Utrecht en de zuidelijke helft van Gelderland is dit mogelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.