nederland

Staande ovatie voor ontroerde Aboutaleb op stadhuis

Door Servaas van der Laan - 09 december 2014

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft op het stadhuis een staande ovatie gekregen nadat hij door weekblad Elsevier was uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. De burgemeester zei ‘vereerd’ en ‘ontroerd’ te zijn door de onderscheiding.

‘Ik draag deze onderscheiding op aan alle Rotterdammers,’ zei Aboutaleb nadat hij door hoofdredacteur Arendo Joustra namens de redactie van Elsevier was uitgeroepen tot elfde Nederlander van het Jaar.

De burgemeester zei ‘vereerd’ te zijn, maar ook ‘ontroerd’ door de onderscheiding. Na afloop werd Aboutaleb bij een bijeenkomst van VNO-NCW onthaald met een staande ovatie.

Rotterdam

In de ogen van de redactie van Elsevier komt burgemeester Aboutaleb (53) de titel toe omdat hij het gezicht is van de stad die dit jaar uitzonderlijk vaak positief in het nieuws was, ook internationaal.

Met nieuwe architectonische hoogstandjes als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op ‘foute’ lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal ‘goede’ lijstjes.

Toegewijd

Ook heeft Aboutaleb zich dit jaar nadrukkelijk laten gelden ‘als een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn’, vindt Elsevier. ‘Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk.’ In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen.

Aboutaleb is de elfde Nederlander die wordt uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. De eerste was in 2004 het toenmalige VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Vorig jaar was directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum de tiende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.