nederland

‘Verdachte van moord op 17-jarig meisje had al een straatverbod’

Door Elif Isitman - 19 december 2014

Verdachte Koen B., die heeft bekend dat hij in oktober zijn 17-jarige ex-vriendin Juliette uit Geldrop heeft gedood, had een straatverbod. Hoe justitie dat handhaafde kan ‘in het belang van het onderzoek’ niet worden gezegd.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De jongen (22) uit het Brabantse Heeze mocht niet meer in de straat van de 17-jarige Juliette komen en ook mocht hij geen contact hebben met haarzelf, haar zus en haar moeder. Ook was hij vlak voor de gewelddadige dood van Juliette net vrijgelaten door justitie, schrijft Omroep Brabant.

Vervolgstappen

Het meisje had namelijk aangifte gedaan van bedreiging, nadat B. een ‘enorm gênante naaktfoto’ van haar verspreidde.

Opstelten gaf hiermee antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA), die wilde weten wat de vervolgstappen van justitie waren na de aangifte van Juliette. Opstelten liet niets los over de controle en handhaving van het straat- en contactverbod ‘vanwege belangen van opsporing en vervolging’.

Parkeerplaats

Juliette werd op 26 oktober dood gevonden op de parkeerplaats van het kantoor van de Lage Landen in het centrum van Eindhoven, nadat ze niet thuiskwam van een avondje stappen.

Na de vondst van haar lichaam meldde B. zich op het politiebureau in Eindhoven. Op bewakingsbeelden van het bedrijf zou te zien zijn hoe de twee luttele uren voor haar dood nog seks met elkaar hadden. Het was al snel duidelijk dat zij door geweld om het leven was gekomen. Haar ex Koen B. wordt beschuldigd van moord dan wel doodslag.

De eerste openbare zitting in zijn strafzaak is waarschijnlijk begin februari. Dit wordt een pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt maar slechts het procedurele vervolg wordt besproken.

Bedreiging

Van Toorenburg vergeleek de dood van Juliette met de moord op de Zweedse Saga Backman (17) vorig jaar in Den Bosch. De zaak doet daaraan denken omdat ook zij werd bedreigd door haar ex-vriend. Backman deed aangifte maar de recherche deed daar niets mee.

Opstelten antwoordde hierop dat politie en justitie bezig zijn ‘verbeteringen door te voeren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.