nederland

Voetballers met geldproblemen: 5 opvallende voorbeelden

Door Servaas van der Laan - 08 december 2014

Niet alle profvoetballers kunnen even goed met hun riante salarissen omgaan. Elsevier selecteerde vijf opvallende voorbeelden.

‘Geef verpleegsters meer geld en ons wat minder,’ zei Feyenoord-middenvelder Jens Toornstra vorige week in het AD. De voetballer is beslist niet de enige die zich verbaast over de riante salariëring in het profvoetbal. In de Nederlandse Eredivisie verdient een profvoetballer gemiddeld 289.000 euro per jaar. In de Britse Premier League krijgt een voetballer gemiddeld bijna 3 miljoen euro per jaar.

Voetballers zijn verplicht een deel van hun salaris in een pensioenfonds te storten. Zo blijft er ook nog wat over voor het moment dat de benen te stram zijn geworden voor het spelletje. Toch komen steeds meer (ex)-profvoetballers in de betalingsproblemen. De Vereniging voor Contractspelers (VVCS) heeft een aparte Stichting Schuldhulpverlening VVCS opgericht om voetballers met schulden bij te staan. Hoe raken deze spelers in de schuldenproblematiek? Om een beeld te krijgen, selecteerde elsevier.nl vijf in het oog springende voorbeelden die laten zien hoe het mis kan gaan.

 • Winston Bogarde
  Smalend werd er over Winston Bogarde gesproken toen hij vier seizoenen lang 50.000 euro per week binnenhaalde als bankzitter bij Chelsea. De verdediger moest weg, maar Bogarde weigerde en incasseerde dankbaar het geld. Hij kreeg uiteindelijk 12 miljoen euro voor het spelen van 12 wedstrijden. Mede aan deze periode, en zijn voorliefde voor glimmende sieraden, dankt Bogarde zijn bijnaam ‘Lex Goudsmit’.
  Ondanks de vele vergaarde miljoenen raakte de trotse Bogarde in de financiële problemen. Zijn geld ging niet alleen op aan gouden sieraden, dure huizen en auto’s, Bogarde is ook vaak aan de pokertafel te vinden. Hier zou hij veel geld hebben verloren. Daarnaast zijn er zakelijke tegenvallers. Met twee vrienden richt hij het bedrijf 4N GME Events op waarmee hij grootse plannen heeft om de hiphopcultuur in Nederland op de kaart te zetten. Maar het bedrijf maakt nauwelijks winst en moet al snel faillissement aanvragen met een schuld van meer dan 1 miljoen euro. Curatoren ontdekken een hele kluwen aan bv’s en vennootschappen op naam van Bogarde. Als de schuldeisers Bogarde proberen te benaderen, is hij vaak zoek.
  Zijn adviseur Luc Gerrits legde een aantal jaar geleden in het AD een onderliggend probleem van de geldproblemen bij Bogarde bloot: ‘Als ik hem zie, dan nemen we vaak zijn post door. Daar zit ook weleens ongeopende, gedateerde correspondentie tussen. Ik vertel hem dan dat hij dat wel eens eerder had kunnen lezen…. Hij weigert niet om te betalen, maar hij ziet zijn post gewoon echt niet. Sommige creatieve en sportieve mensen zijn wat slordiger dan de gemiddelde Nederlander’.
 • Ulrich van Gobbel
  Ulrich van Gobbel, in de jaren negentig een rotsvaste verschijning in de verdediging van Feyenoord, wordt op 26 maart 2007 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van vier maanden wegens het verduisteren van drie exclusieve auto’s. Van Gobbel had de auto’s op goed vertrouwen op afbetaling gekocht van een dealer. Maar de dealer ontving nooit ene cent van de ex-profvoetballer. Van Gobbel bleek twee van de drie auto’s te hebben doorverkocht om zijn schulden af te kunnen betalen.
  De oud-international raakte in de financiële problemen nadat hij was gestopt met voetballen. Hij dacht zijn opgespaarde miljoenen bij het pensioenfonds CFK direct te kunnen gebruiken en kocht een duur huis en luxe auto’s. Maar CFK weigerde de miljoenen in één keer uit te keren waarop Van Gobbel zat opgescheept met torenhoge schulden. Tegen het AD zegt Van Gobbel in die tijd dat hij bijna niet meer naar buiten durft. De oud-prof zit dan financieel en fysiek aan de grond en heeft zelfs geen geld voor een ziektekostenverzekering. Het gerechtshof zette de straf voor Van Gobbel in 2008 om in een voorwaardelijke taakstraf. Inmiddels werkt hij bij een bedrijf dat profvoetballers begeleidt.
 • Nordin Wooter
  Voormalig Ajax-talent Nordin Wooter heeft het nooit echt gemaakt, toch verplaatst hij zich na zijn carrière in een Lamborghini en een Range Rover. Ook Wooter is niet erg gelukkig in het zakenleven. Zijn bedrijf in straatvoetbalkleding flopt en Wooter krijgt de ene schuldeiser na de ander achter zijn broek aan. Als een VU-student, die Wooter 150.000 euro leende uit de erfenis van zijn moeder, zijn geld in 2011 wil opeisen, blijkt hij één van de vele schuldeisers te zijn.
  Er liggen dan vijf beslagen op het huis van Wooter dat ongeveer 1 miljoen euro waard is. Ook leggen de schuldeisers beslag op het voetbalpensioen van Wooter. De voormalige profvoetballer zelf spreekt van ‘spookverhalen’. Tegen Nieuwe Revu zegt hij: ‘Het zijn allemaal verhalen van mensen die jaloers zijn op me omdat ik in de media zit’. In oktober 2011 werd Wooter door de rechtbank in Zwolle financieel failliet verklaard.
 • Wim Kieft
  Niet mislukte bedrijfjes, maar een cokeverslaving ligt ten grondslag aan de financiële malaise van oud-international Wim Kieft. Negentien jaar lang verzwijgt Kieft zijn verslaving, totdat hij in zijn biografie KIEFT het hele verhaal opbiecht. Door zijn verslaving raakte hij niet alleen in de schulden, hij kreeg ook relationele problemen. Zijn relaties strandden, hij raakte in een isolement.
  Inmiddels is Kieft weer geruime tijd clean. Maar hij zegt wel ‘langs het randje van de afgrond te zijn gegaan’. Zijn schuld wordt geschat op 4 ton.
 • Glenn Helder
  Ook Glenn Helder doet zijn verhaal dit jaar in een boek. ‘Met dit boek, wil ik bepaalde hoofdstukken van mijn leven afsluiten. Er is zoveel over mij gezegd en geschreven, nu is de tijd voor míjn kant van het verhaal,’ schrijft Helder. ‘Het enige waar ik spijt van heb is dat ik te weinig respect had voor geld (en het geld wat ik verdiende). Geen spijt voor mezelf, maar vooral voor mijn kleine’. Bij Arsenal en Benfica speelde de behendige linksbuiten een fortuin bij elkaar. Maar hij vergokte dit geld net zo hard in het casino. Hij maakte schulden die hij nooit kon aflossen, moest zeven maanden de gevangenis in wegens bedreiging, mishandeling, diefstal en verboden wapenbezit. Helder raakte alles kwijt en sliep op een gegeven moment in zijn auto. 
  Helder wil nu anderen met vergelijkbare problemen helpen. Hij werkte mee aan de KRO-documentaire C’est La Vie over getalenteerde voetballers die aan lager wal zijn geraakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.