nederland

Wat waren jihadisten van plan met machinegeweer en explosieven?

Door Servaas van der Laan - 02 december 2014

De politie heeft tijdens huiszoekingen bij mogelijke jihadisten een automatisch wapen en informatie over explosieven gevonden. Wat waren zij met de wapens van plan?

Herman Bolhaar, voorzitter van de top van het Openbaar Ministerie (OM), zei maandag bij Nieuwsuur dat de politie enkele ‘verontrustende’ vondsten heeft gedaan tijdens huiszoekingen bij jihadisten.

Machinegeweer

Zo werd er onder meer een automatisch wapen gevonden en informatiemateriaal over het maken van explosieven. Het is niet duidelijk wat de mogelijke jihadisten met de wapens van plan waren. De vraag of de verdachten van plan waren een aanslag te plegen in Nederland, wilde Bolhaar niet beantwoorden. ‘Dat wordt nog onderzocht,’ zei hij.

De vondsten werden gedaan in verband met 45 tot 50 strafrechtelijke onderzoeken tegen zo’n zeventig verdachten die in verband worden gebracht met de jihad.

Celstraf

Maandag bleek tijdens een rechtszitting in Den Haag dat het voorbereiden van een reis naar het zogenoemde kalifaat wel degelijk strafbaar is. Hoewel deelname aan een terroristische organisatie van Maher H. niet bewezen kon worden, werd hij wel veroordeeld tot een celstraf van drie jaar.

Haar vrouw, die andere vrouwen probeerden te verleiden tot een islamitische huwelijk met een jihadstrijder, werd vrijgesproken. Bolhaar liet weten dat het OM tegen deze uitspraak in beroep zal gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.