nederland

Wie was het slachtoffer van liquidatie in Amersfoort?

Door Shari Deira - 01 december 2014

In de nacht van zondag op maandag was er weer een afrekening: in Amersfoort kwam de 38-jarige Samir Jabli uit Amsterdam om het leven door een kogelregen. Jabli wist dat hij gevaar liep en verbleef daarom al op verschillende plekken.

Advocaat Louis de Leon zegt tegen RTV Utrecht dat zijn cliënt afwisselend verbleef in Amersfoort, Amsterdam en Spanje. De afgelopen week had De Leon nog contact met zijn cliënt.

Kogels

Rond 02.45 uur werd het lichaam van Jabli, die bekend stond als ‘Babbels’, gevonden in zijn auto op de Hendrick de Keyserlaan. Getuigen hoorden schoten en belden de politie. Agenten vonden het lichaam van Jabli in zijn met kogels doorzeefde auto op een parkeerplaats.

Op de auto van Jabli zijn zeven kogels afgevuurd, zegt een neef van het slachtoffer tegen de omroep. Jabli is een bekende in de Amsterdamse onderwereld, waar de laatste tijd de ene na de andere liquidatie plaatsheeft.

In 2004 was Jabli betrokken bij een schietpartij in de Trompestraat in Amersfoort. Daarvoor kreeg hij vier jaar celstraf. Hoewel de Marokkaan wist dat hij gevaar liep, wilde hij de politie niet inschakelen. ‘Het is natuurlijk wel iemand die zijn pappenheimers kent en die best wel wist dat hij linksom of rechtsom gevaar liep. Maar het was niet iemand die een hulpvraag had op dat gebied,’ zegt De Leon.

Drugs

Jabli was bij de recherche in beeld vanwege verschillende strafbare feiten die te maken hebben met drugs en witwassen. Eerder dit jaar moest hij nog voor de rechter verschijnen vanwege het witwassen van auto’s, kleding, enorme bedragen aan contant geld, het bezit van 346 gram hennep en valse salarisstrookjes, meldt Het Parool.

Bij een schietpartij in 2010, waarbij Jabli ook betrokken was, werd een 25-jarige man door het hoofd geschoten in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer zou even daarvoor een kilo cocaïne hebben gestolen.

Vluchtauto

De politie doet onderzoek naar de moord en probeert te achterhalen of de brandende auto die een half uur na de schietpartij werd gevonden, is gebruikt voor de schietpartij. Op het voertuig zaten geen kentekenplaten meer.

De auto met het lichaam van Jabli werd gevonden in een wijk in Amersfoort, waar eerder dit jaar de 22-jarige Mohammed Alarasi werd gedood. De twee waren kennissen van elkaar. Ook bij die schietpartij vond de politie in Leusden een uitgebrande vluchtauto.

De auto van Jabli is ingepakt voor sporenonderzoek (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.