nederland

Zo kwam de politie afperser Linda en John de Mol op het spoor

Door Tom Reijner - 06 december 2014

De 70-jarige man die vastzit voor pogingen om de familie De Mol af te persen, werd steeds dreigender in zijn brieven, ondanks de publiciteit die de zaak toen al in de media kreeg,

Dat zei Peter R. de Vries in het tv-programma RTL Late Night. Hij was nauw betrokken bij het onderzoek van de politie en is bevriend met de familie De Mol. In een van de brieven in oktober stond bijvoorbeeld:

‘Het is de laatste kans met geld onheil af te kopen,’ was er te lezen. En ook: ‘Als je niet betaalt, komen we in actie.’ Maar de verdachte maakte ook fouten. De man eiste dat er op zaterdag 3 november een advertentie van de bedreigde familie in De Telegraaf zou moeten worden geplaatst, maar die datum viel op een maandag.

Carrière

De misdaadverslaggever zei dat de bejaarde man, die in de kraag is gevat en een intussen een bekentenis heeft afgelegd, een ‘onberispelijke carrière’ heeft gehad in de financiële wereld. Een strafblad had hij niet. Het motief zou geld zijn geweest.

Hoe kwamen de betrokkenen de man op het spoor? Volgens De Vries gebeurde dat met ‘klassiek recherchewerk’. De politie had volgens hem informatie over de auto die de man had gebruikt bij de bestelling van de taartjes in Blaricum.

De velgen van de auto zouden de doorslag hebben gegeven. Rechercheurs kwamen er uiteindelijk achter dat dezelfde auto acht minuten na de bestelling op de A1 had gereden, aldus de misdaadverslaggever in het RTL-programma, waarna dat spoor kon worden gevolgd.

Opgelucht

De familie De Mol reageerde ‘blij en opgelucht’ op het nieuws van vrijdag dat de man vastzit, en vooral ook op het feit dat hij geen bekende is. ‘Het is het mooiste sinterklaascadeau,’ zei Linda de Mol. De familie was bang dat de afperser misschien een boze ex-medewerker van het mediabedrijf van John de Mol kon zijn.

Voor zover de politie kan nagaan is de verdachte ‘niet bekend bij de familie De Mol noch bij Talpa’. De woordvoerder van de familie de Mol wil niet zeggen of de strenge beveiliging van de familie nu wordt teruggeschroefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.