nederland

Zorgen over virus uit Amerika: komt er een zwaar griepseizoen?

Door Tom Reijner - 16 december 2014

Hoewel veel mensen ook in dit najaar verkouden zijn, heeft de griep in Nederland nog niet massaal toegeslagen. Nog maar weinig Nederlanders zijn door de griep geveld.

Toch moeten we rekening houden met een zwaarder griepseizoen dan in de vorige winter, meldt de Grote Griepmeting, die het virus in kaart brengt voor Nederland en België.

Pieken

Waarop baseert de Grote Griepmeting zich precies? Op ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de griep epidemische vormen begint aan te nemen.

Er is daar een nieuw virus opgedoken. Iets meer dan helft van de ziektegevallen onder Amerikanen wordt veroorzaakt door het nieuwe virus. ‘Als dit type A/H3N2 in Europa de kop opsteekt, kan de griep hier ook sterker pieken dan in voorgaande jaren,’ vreest Carl Koppeschaar, de oprichter van de Grote Griepmeting, waarbij burgers wordt gevraagd zelf verschijnselen van griep en verkoudheid via internet door te geven.

De meting wordt ook dit seizoen tot 1 mei volgend jaar gehouden, voor de twaalfde keer in het bestaan van de Grote Griepmeting.

Kachel

Het griepvaccin van dit jaar is niet afgestemd op het nieuwe virus. ‘Toch is de griepprik niet waardeloos. Bij een eerder nieuw virus bleek het vaccin toch lichte bescherming te bieden,’ zegt Koppeschaar. Op dit moment zijn er in ons land dus nog maar weinig mensen die dagen in bed liggen met keelpijn, hoofdpijn en een vastzittende hoest.

Maar daarin kan verandering komen, nu de feestdagen voor de deur staan. Veel mensen brengen immers de Kerst en Oudjaarsavond binnen door, veelal samen met vrienden en familie, die soms van heinde en verre komen om aan te schuiven voor het kerstdiner. ‘Veel mensen brengen de Kerst thuis door, vliegen naar huis. De griep kan via het vliegverkeer eenvoudig van de Verenigde Staten naar Europa oversteken.’

Koude winter

Volgens hem zal het griepvirus eerst opduiken in Engeland en Ierland. ‘Vervolgens trekt het langzaam verder naar het oosten en het noorden. ‘Bij een koude winter nemen de kansen op griep verder toe. Mensen kruipen dichter tegen elkaar aan, zetten de kachel hoger, waardoor de lucht droger wordt en het virus langer rond kan waren,’ aldus Koppeschaar.

Maar in De Telegraaf zegt een arts Gé Donker van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, dat er nu maar weinig valt te zeggen over het Amerikaanse virus. Daarvoor moeten we verder in het seizoen zijn. Al met al is er op dit moment nog bijzonder weinig griep.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.