nederland

102.000 Holocaust-slachtoffers herdacht in Westerbork (foto’s)

Door Laura van Dijk - 23 januari 2015

Zes dagen en vijf nachten lang klinken in het oude deportatiekamp Westerbork de namen van Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Op die manier zullen ze nooit vergeten worden.

‘Het noemen van hun namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend gaat,’ schrijft Herinneringscentrum Kamp Westerbork op de website.

De lezers zijn jong en oud: het zijn overlevenden, nabestaanden, vroegere buren, klasgenootjes en vrienden. Maar ook schoolkinderen, politici en andere betrokkenen lezen een aantal namen op, de komende dagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.