nederland

#Aboutaleb held op Twitter met harde boodschap voor jihadisten

Door Elif Isitman - 13 januari 2015

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt geprezen door twitteraars voor zijn uitspraak tegen jihadisten naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo vorige week. Buitenlandse media schenken dinsdag op het sociale medium aandacht aan zijn optreden met #Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester had donderdag een duidelijke boodschap voor jihadisten die erover denken om naar Syrië of Irak uit te reizen. Tegen hen zei hij in het tv-programma Nieuwsuur: ‘Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!’

Bewondering

Op Twitter spreken zowel moslims als internationale media hun bewondering uit voor de uitspraak van Aboutaleb.

Nederlandse politici en media spraken in de loop van vorige week al hun lof uit voor Aboutaleb, die zichzelf typeerde als ‘woedende moslim’. Premier Mark Rutte doopte Aboutaleb zondag in Buitenhof tot ‘man van de week’, en PvdA-leider Diederik Samsom bestempelde op de bank bij Eva Jinek het optreden van Aboutaleb als ‘moedig’. De Rotterdamse burgemeester werd in december door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar.

Aboutaleb riep zijn medemoslims op zich tegen de gebeurtenissen af te zetten: ‘Dit grijpt me heel diep, tot in mijn ziel. Ik voel het in heel mijn lichaam. Het is erg belangrijk dat moslims hier massaal afstand van nemen.’ Op Twitter lijkt dat laatste in ieder geval tot op zekere hoogte te gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.