nederland

Aboutaleb spreekt moslims streng toe in Rotterdamse moskee

Door Elif Isitman - 25 januari 2015

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn mening over extremisten die zich niet thuis voelen in Nederland en overwegen naar Syrië of Irak te vertrekken zaterdagavond opnieuw herhaald, dit keer voor het gehoor van honderden geloofsgenoten.

Hij deed dit in de Essalam Moskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken,’ zei hij tegenover ongeveer 250 toeschouwers.

Toon

De bijeenkomst in de moskee werd georganiseerd door de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, een koepelorganisatie van islamitische organisaties in de regio Rotterdam, en was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te laten gaan.

Volgens de burgemeester was hij zelf ook op de bijeenkomst aanwezig om zich te verantwoorden voor zijn reeks aan standvastige publieke optredens naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Een grote groep moslims schijnt namelijk moeite te hebben met de toon die hij naar zijn geloofsgenoten hanteert.

Beleid

Aboutaleb zei dat zijn uitingen ‘burgemeester onwaardig’ werden genoemd: ‘maar dat is deze burgemeester niet onwaardig, want ik wil dicht bij de burgers staan.’ Hij herhaalde daarbij ook dat ‘als je je boven het voetvolk wil verheffen door een kalasjnikov op te pakken, dan moet je gaan. Ik zie geen juridische gronden om ze dan tegen te houden, dus waarom zouden we dat doen.’

Met dit laatste statement gaat Aboutaleb wederom direct tegen het kabinetsbeleid in, dat wil voorkomen dat Rotterdamse jihadisten uitreizen naar Syrië of Irak. Aboutaleb zei eerder al meerdere keren dat jihadisten hun paspoorten bij hem mogen inleveren en dan ‘een nieuwe mogen aanvragen bij kalief Al-Baghdadi‘.

Voor minderjarigen maakt hij een uitzondering: die moeten volgens de burgemeester wel beschermd worden door hun paspoort af te nemen. Volwassenen die deze maatschappij ‘verdorven vinden en niks hebben met de normen en waarden in dit land en de democratie’ kunnen wat hem betreft echter beter vertrekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.