nederland

Bekentenis NOS-indringer Tarik Zahzah: ik handelde alleen

Door Shari Deira - 30 januari 2015

Tarik Zahzah heeft tegen de politie gezegd dat hij alleen handelde toen hij het NOS-gebouw in Hilversum binnendrong. De negentienjarige man handelde niet namens een terreurgroep of een andere organisatie.

Zahzah zegt verder dat er geen sprake is van een op handen zijnde cyberaanval of explosieven die ergens verstopt zouden zijn. Daar dreigde hij donderdag mee in een brief.

Hackerscollectief

In de brief van de eerstejaarsstudent stond dat hij niet alleen was. Tarik Zahzah schreef dat hij bij een ‘hackerscollectief’ hoorde. Bij zijn actie gebruikte Zahzah een nepwapen, dat niet van echt te onderscheiden was.

Zahzah wordt vrijdagmiddag voorgeleid op verdenking van gijzeling en bedreiging. Het Openbaar Ministerie wil dat hij langer wordt vastgehouden en laat een persoonlijkheidsonderzoek doen. Wat hem tot zijn daad bracht, wordt onderzocht.

Volgens de politie is er geen verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland.

Beveiliging

De beveiliging op het Mediapark in Hilversum wordt de komende tijd opgeschroefd. Er zal meer politie zijn, zegt burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum vrijdag na overleg met de politie bij de NOS. Het Mediapark afsluiten vindt Broertjes geen goed idee. Hij wil de beveiliging op een andere manier verbeteren.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil een gesprek met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof en burgemeesters Broertjes en Eberhard van der Laan over de veiligheid van redacties in ons land. De NVJ vindt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo makkelijk een pand kan binnendringen.

Intussen hebben de werknemers van de NOS hun werk weer opgepakt. ‘We gaan gewoon ons werk doen: programma’s maken,’ zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. ‘Al is het wel een bizarre ervaring even het middelpunt van het nieuws te zijn.’

Iedereen bij de omroep is erg geschrokken. ‘Het roept allerlei emoties op, en er zal wat tijd nodig zijn om het te verwerken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.