nederland

De laatste ontwikkelingen in de zoektocht naar vermiste Noor

Door Tom Reijner - 05 januari 2015

Ruim twee weken ontbreekt van Tore Grodem ieder spoor. De 21-jarige Noorse toerist, die zijn vakantie doorbracht in Amsterdam, is zoek. Er wordt met man en macht naar hem gezocht.

Heel wat mensen (politie, vrijwilligers) zijn in touw om ook maar iets te vinden dat kan leiden naar Grodem.

Honden

Het laatste nieuws is dat drie ingezette speurhonden, onafhankelijk van elkaar, zouden zijn aangeslagen in het Amsterdamse Vondelpark. Dat gebeurde bij het water aan de kant van de Koninginneweg.

De dieren zijn getraind in het vinden van stoffelijke resten. De informatie is door stichting Simpar, een initiatief van drie oud-politieagenten, doorgegeven aan de politie.

Die heeft laten weten voorlopig nog niets te gaan doen met de gevonden sporen. Simpar houdt de optie open dat het zelf gaat zoeken met duikers als het politiekorps het spoor niet verder uitzoekt.

De honden werden ingezet op basis van het laatste signaal dat de telefoon van de vermiste Noor op oudejaarsavond uitzond. De politie houdt er rekening mee dat Grodem in het water is gevallen. Eerder werd aan kapiteins van rondvaartboten gevraagd uit te kijken naar zijn lichaam. Dat leverde geen resultaat op, net als andere zoektochten.

Discotheek

De jonge Noor bracht een van zijn avonden door in discotheek Escape. ’s Nachts zegt hij tegen zijn vriend dat hij even naar buiten gaat om te pinnen. Maar dat heeft hij nooit gedaan en terug kwam hij ook niet.

Het is een vreemd verhaal, te meer omdat hij eerder door ambulancemedewerkers was opgevangen. Hij was dronken en voelde zich niet goed en werd nadien, in de ochtend, netjes afgeleverd bij het Marriott Hotel, niet ver van het Vondelpark.

Daar hebben veiligheidscamera’s nog een glimp van de jonge toerist opgevangen. Een buschauffeur zou hem op de ochtend van 19 december nog hebben gezien bij het Centraal Station in de hoofdstad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.