nederland

De revolutie van #BreaktheSystem laat nog even op zich wachten

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2015

Met honderdduizenden zouden ze naar Den Haag komen om de regering te dwingen af te treden. Maar na een paar uurtjes is de ‘revolutie’ van protestgroep Break the System alweer voorbij.

‘Genoeg is genoeg,’ vinden de initiatiefnemers Lynton Deirkauf en Berry de Mooij. ‘Daarom willen we dat de regering aftreedt. En dat gaan we doen door het hele Binnenhof plat te leggen,’ zeiden ze twee maanden geleden in een interview met nieuws.nl.

Revolutie

De groep Break the System wil het politieke systeem in Nederland ‘omgooien’ en het financiële stelsel ‘hervormen’. Op democratische manier gaat dit niet lukken, en dus kiest deze protestgroep voor de revolutie.

‘Honderdduizenden’ zouden vandaag naar Den Haag moeten komen en die zouden niet weggaan tot ‘al die maatregelen zijn teruggedraaid’. Maar de ‘Occypy Binnenhof ‘ versie 2015 liep dinsdag uit op een deceptie.

Ontbonden

Het Binnenhof werd ingeruild voor het Malieveld en op dat enorme grasveld stonden vandaag niet meer dan vijfhonderd mensen. En na een paar uurtjes liet burgemeester Jozias van Aartsen de demonstratie ontbinden.

Omdat enkelen toch naar het Binnenhof probeerden te gaan, werd het protest beëindigd. ‘Dat was tegen de afspraken,’ zei een woordvoerder van de politie tegen Omroep West. Afspraken? Sinds wanneer maken revolutionairen afspraken met de machthebber?

Eerste slag verloren

De plannen van de organisatoren waren groots. ‘Er moet een referendum komen. Die duizenden, nee, honderdduizenden mensen, die blijven staan tot al die maatregelen zijn teruggedraaid. En daar werken geen honderd politiepaarden of ME-busjes tegen,’ zeiden de initiatiefnemers vooraf.

Maar de massale volksopstand kwam er dinsdag niet. Vooralsnog is de stand politiepaarden en ME-busjes 1 en de systeembrekers 0.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.