nederland

Dit weten we inmiddels over de indringer die NOS-zendtijd eiste

Door Tom Reijner - 29 januari 2015

De negentienjarige student wilde met een neppistool en onsamenhangende brief tien minuten zendtijd afdwingen. Wat is er nog meer bekend over hem?

Het Openbaar Ministerie heeft, uren nadat een ‘gewapende’ man het NOS-gebouw binnendrong, meer informatie gegeven over de indringer. Het gaat om een 19-jarige student uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer.

Het zou volgens sociale media gaan om deze man, Tarik Zahzah. Hij studeert scheikunde in zowel Delft als Leiden en zit in het eerste jaar van zijn studie. Dat zegt althans een studiegenoot van Zahzah Dit is zijn Facebook-pagina van de indringer.

Sportschool

De studiegenoot kon zijn ogen niet geloven toen hij de beelden zag. ‘Hij kwam op mij juist over als een rustige en intelligente jongen, hij ging naar de sportschool, was geïnteresseerd in meisjes en uitgaan.’ Geloof speelde geen rol in het leven van de indringer. ‘Ik weet vrijwel zeker dat hij niet uit naam van de islam handelde. Als hij al gelovig was liet hij niet blijken dat hij actief bezig was met het belijden daarvan.’ Wat het motief dan is wel is van de man, wordt nog onderzocht.

Een huiszoeking in Pijnacker moet daarover meer uitsluitsel geven. Volgens de studiegenoot woont hij bij zijn ouders. Justitie wil verder nog niets zeggen over de achtergrond van Zahzah en ook niets over onder meer de suggestie op sociale media dat de student onlangs zijn ouders zou hebben verloren.

Keurig

NOS-verslaggever Martijn Bink stond oog in oog met de man met een wapen – dat later nep bleek te zijn – en die zendtijd eiste. ‘Hij zag er keurig uit, en ik dacht aanvankelijk dat het een collega van de portier was, hoewel het tijdstip van binnenkomst vreemd was,’ zei Bink. Een collega van hem, Hans Bezembinder, had ook contact met de 19-jarige indringer.

Bezembinder leidde de verdachte naar een lege studio en richtte een draaiende camera op hem. Dat leverde deze beelden op. Volgens Bezembinder wilde Zahzah vooral tien minuten op zender zijn, vermoedelijk live in het Achtuurjournaal. De indringer, die claimt deel uit te maken van een hackerscollectief, had een brief bij zich, die hij aan de NOS-regisseur gaf, met onder meer deze, onsamenhangende passage:

Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.