nederland

Dit wordt (vermoedelijk) de nieuwe ombudsman

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2015

Niets is zeker in het land van de ombudsmannen, maar als alles goed gaat wordt Reinier van Zutphen (54) de nieuwe Nationale ombudsman in Nederland. De Tweede Kamer moet nog wel stemmen over zijn benoeming.

Als er geen activistische groeperingen opstaan, wordt Van Zutphen de nieuwe Nationale ombudsman. Een commissie van de Tweede Kamer heeft de 54-jarige Wageninger voorgedragen. Dit betekent dat Van Zutphen na goedkeuring van de Tweede Kamer als ombudsman zal worden geïnstalleerd.

Geen pikante uitspraken

Van Zutphen is nu president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Voor die tijd was hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

In die functie pleitte hij destijds voor meer openheid in de rechtsspraak. ‘Die toga is doorzichtig geworden, die rol moet waargemaakt worden,’ zei Van Zutphen in 2009 tegen NRC Handelsblad. 
In 2011 kwam hij in verweer tegen de stijgende gerechtelijke kosten voor burgers. ‘Een overheid moet zich zo organiseren dat als het burgers treft door het nemen van beslissingen en maatregelen en beschikkingen, dat ze het ook mogelijk maakt dat de mensen daartegen in verweer kunnen komen,’ zei Van Zutphen in Nieuwsuur.

Van Woerkom

Op veel spannendere uitspraken is Van Zutphen vooralsnog niet te betrappen. En dat is maar goed ook, want een ongelukkige uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs zorgde ervoor dat de benoeming van Guido van Woerkom afgelopen zomer niet doorging.

Na het terugtrekken van Van Woerkom werd een nieuwe sollicitatieprocedure gestart. Daarin solliciteerden 65 personen naar de functie. Na gesprekken en een selectie bleven er twee kandidaten over met wie de commissie een tweede gesprek voerde. Uiteindelijk besloot de commissie, waarin zeven Kamerleden zitten, Van Zutphen voor te dragen voor de post.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.