nederland

Een hond of kat saai? Kies een toer of wallaby als huisdier

Door Laura van Dijk - 28 januari 2015

Ongeveer honderd zoogdieren zijn geschikt om te houden als huisdier, volgens de ‘huisdierenlijst’ die vanaf 1 februari geldt. Op dit moment worden rond de driehonderd soorten gehouden in Nederland.

De Universiteit van Wageningen heeft dat uitgezocht. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft woensdag de Tweede Kamer van de nieuwe regelingen op de hoogte gesteld.

Ruig berglandschap

Voor eigenaren die een ‘verboden’ huisdier hebben, geldt een overgangsregeling. Het huisdier mag blijven totdat het sterft. Ondanks de beperkingen, staan nog enkele zeer bijzondere dieren op de lijst voor diegenen die een hond of kat maar saai vinden.

Zo is het toegestaan om een Kaukasische toer – een soort combinatie tussen een geit en een antilope – te houden. De één meter grote, 65 kilo zware toer leeft normaal in ruig berglandschap op 1 tot 4 kilometer hoogte. De wilde populatie telt slechts 5.000 tot 6.000 dieren.

Om een zandwallaby te mogen houden, moet een tropisch savanne-klimaat worden nagebootst. De kleine kangoeroes komen namelijk oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Guinea.

Strepen

Het grappig uitziende baardzwijn staat ook op de lijst. Met hun lange ‘bakkebaarden’ en grote snorharen rondom de snuit zijn ze een opvallende verschijning. Dit varken neem je niet zomaar in huis: het dier weegt 150 kilogram.

Voor baasjes met wat minder plaats in huis is er de zebragrasmuis. Deze kleine knaagdieren hebben gekleurde strepen op hun lijf en de verzorging verschilt niet veel met die van andere muizen soorten: lekker makkelijk.

Ook de witbuikegel, nog relatief onbekend in Nederland, is toegestaan als huisdier. Ze hebben een omgeving van ongeveer twintig graden nodig, een kooi in de huiskamer is dus prima geschikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.