nederland

Hoe wist mogelijke moordenaar van Els Borst behandeling te ontlopen?

Door Servaas van der Laan - 26 januari 2015

Het Openbaar Ministerie (OM) wil weten hoe het kan dat de man die verdacht wordt van de moord op zijn zus en op Els Borst nooit is behandeld vanwege zijn psychische problemen. Ook wil justitie weten waarom de moordverdachte niet eerder DNA heeft af hoeven staan.

Waarom werd Bart van U. niet behandeld toen hij in 2011 werd opgepakt wegens verboden wapenbezit? Volgens de rechter was Van U. een gevaar voor de maatschappij vanwege zijn waanbeelden en aggressief gedrag. Maar Van U. kreeg een celstraf van drie jaar zonder tbs en na deze straf was hij weer vogelvrij.

En waarom is er niet eerder DNA-materiaal afgenomen bij deze verdachte? Als dit was gebeurd, zou er direct een match geweest zijn na de moord op Els Borst en had de zus van Van U. vermoedelijk nu nog geleefd.

Vragen

Het OM laat in een verklaring weten dat ‘een aantal zaken in het dossier vragen oproept’. ‘Zo heeft het OM vastgesteld dat er ondanks de grote zorgen die er waren over de persoon van de verdachte, geen behandeling is opgestart,’ meldt de verklaring.

Volgens een bekende van de familie was Van U. schizofreen en dacht hij dat hij het slachtoffer zou worden van een aanslag. Tegen deze dreiging wilde hij zich bewapenen. Ook bij zijn arrestatie in 2011 trof de politie een bewapende man aan.

Islamitische aanval

Hij zei indertijd bij de behandeling van zijn zaak bang te zijn voor een islamitische aanval op Rotterdam, die volgens de verdachte elk moment zou kunnen plaatsvinden. Om die reden had hij zich bewapend.

De verdachte verzette zich volgens het OM heftig tegen psychische behandeling. Het OM in Rotterdam zegt dat het geval Van U. niet op zichzelf staat. Er zouden vaker verdachten een noodzakelijke GGZ-behandeling weten te ontlopen. Nader onderzoek moet aantonen waar in de justitiële keten eventuele fouten zijn gemaakt. ‘We willen niets uitpoetsen, maar de vraag opwerpen of we fouten hebben gemaakt’, zegt een woordvoerder namens het OM.

In de zaak-Van U. is volgens haar aangestuurd op een snelle behandeling op basis van psychiatrische rapporten. Het gerechtshof veroordeelde hem in september 2012 wegens ‘een pertinente weigering mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek’ tot drie jaar. Dat arrest staat nog niet vast. De Hoge Raad heeft dat oordeel na cassatie terugverwezen naar het hof.

Onderzoek

‘Het Openbaar Ministerie vindt dat grondig en breed moet worden onderzocht wat er de afgelopen jaren rondom de persoon van de verdachte is gebeurd. Daarbij zal ook de aansluiting met de geestelijke gezondheidszorg worden gezocht,’ meldt het OM.

Loïs, de zus van Van U. nam hem in huis na zijn celstraf. Ze zou hebben willen voorkomen dat hij in een instelling zou worden opgenomen. Haar levenloze lichaam van werd op zaterdag 10 januari gevonden onderaan de trap van haar huis aan de Oudedijk in Rotterdam. De hoofdverdachte is Bart van U.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.