nederland

Indringer NOS: huiszoeking in Pijnacker, wapen blijkt nep

Door Tom Reijner - 29 januari 2015

Het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum werd donderdagavond ontruimd, nadat een man het gebouw binnenkwam. Hij is overmeesterd en aangehouden. Dit is wat we nog meer weten:

* Het wapen van de indringer blijkt een neppistool te zijn. Het wapen was niet van echt te onderscheiden, meldt de politie. De verdachte, een 19-jarige jongen uit Pijnacker, was geen bekende van de politie.

* Het binnendringen van het NOS-gebouw in Hilversum lijkt een eenmansactie, blijkt althans uit de eerste informatie. Dat zegt  minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) tijdens een persconferentie op het ministerie. Opstelten benadrukte dat de politie nog onderzoek doet. Nadere informatie zal bekend worden gemaakt door de lokale autoriteiten.

* NOS-verslaggever Martijn Bink stond oog in oog met de gewapende man die zendtijd eiste. ‘Hij zag er keurig uit, en ik dacht aanvankelijk dat het een collega van de portier was, hoewel het tijdstip van binnenkomst vreemd was,’ zegt Bink. Terwijl zo’n beetje alle collega’s het pand moesten verlaten, bleef Bink binnen. ‘Ik kon het niet laten, ik wilde toch opnames maken. Het ging allemaal vrij rustig. Er schieten dingen door je hoofd, na de zaak rond Charlie Hebdo.’  Bink prees de portier, die heel rustig bleef. Hij heeft hem in de studio aan de praat gehouden.

* Volgens het Openbaar Ministerie is de indringer een 19-jarige man uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer. Of het pistool geladen was, kon justitie nog niet zeggen. De man wordt verdacht van wapenbezit en bedreiging. Het zou gaan om deze jongen, Tarik Zahzah, volgens sociale media. Er is een politieactie geweest in Pijnacker, op het adres van de verdachte. De politie zoekt waarschijnlijk naar bewijsmateriaal.

* Het NOS-gebouw is donderdagavond rond kwart over tien vrijgegeven. Dat heeft Twan Huijs gezegd. Het gebouw werd rond 20.00 uur ontruimd omdat een gewapende man zendtijd eiste in het Journaal.

* De man die het NOS gebouw in ging met een wapen zou uit omgeving Den Haag komen, studeren in Leiden en recent beide ouders zijn verloren. Dat meldt althans de NOS. Hij zou niet op de lijstjes van jihadisten, bekend bij inlichtingendiensten, voorkomen.

* Een ooggetuige vertelt op NPO Radio1 dat hij de indringer al buiten het gebouw zag aanlopen, met een rugzak, en belde de politie.

* Het geëvacueerde personeel van de NOS staat inmiddels in de kantine van RTL. Ze mogen nog altijd niet terug het gebouw in, omdat het pand nog altijd niet is vrijgegeven door de politie. Vier verdiepingen zijn inmiddels uitgekamd, en zijn veilig bevonden. Politieagenten zoeken nog in de kelder.

* Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die ineens iets eist, is de eerste reactie van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff donderdag op de overvaller die in de studio zendtijd eiste.

De indringer zou hebben gehandeld uit naam van een hackerscollectief. Ook zou hij niet alleen handelen, meldt de NOS. Hij had ook een brief bij zich. Een gedeelte daaruit: Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten.

* De gewapende man zou zendtijd hebben geëist en zijn binnengekomen door een beveiliger te bedreigen. De politie is massaal aanwezig. De man zou zijn gearresteerd, melden bronnen op Twitter. NPO1 is na een onderbreking van een uur, weer begonnen met uitzenden.

* De NOS heeft beelden van de arrestatie waarop is te zien hoe de man door de politie wordt overmeesterd en hij zijn wapen moet laten vallen. Daarvoor was de overvaller op de beelden te zien, in gesprek met een onbekend iemand. De man ijsbeerde door de studio en zei onder meer: ‘Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Ik wil heel graag naar huis. Ik ga niet jou in de weg zitten,’ Bekijk de beelden hier.

* Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum bevestigt donderdagavond dat er iemand in het gebouw van het Journaal heeft geëist dat hij zendtijd krijgt. Of deze persoon gewapend is, kon de burgemeester nog niet zeggen.

* De straten rondom het Mediapark zijn afgezet, meldt RTL Nieuws. De recherche doorzoekt de omgeving van het pand. Het personeel wordt uit het gebouw aan het Journaalplein gehaald. Zo’n vijftig tot zestig medewerkers van de NOS staan buiten. Er vliegt een helikopter boven het Mediapark.

* NOS-verslaggever Martijn Bink zei tegenover het RTL Nieuws dat de man naar een studio werd geleid die niet in gebruik was. Het zou gaan om een keurig geklede man.

* ‘De man is het pand binnengedrongen en had mogelijk iemand, een beveiliger, meegenomen’, aldus zegt NOS-directeur Jan de Jong. Verder wacht hij op een briefing van de politie voordat hij meer kan zeggen.

* Intussen hebben de NOS-medewerkers een Twitterverbod opgelegd gekregen. Journalisten van de NOS mogen niet twitteren en geen informatie naar buiten brengen, blijkt uit een interne mail aan collega’s, in het bezit van RTL Nieuws.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.