nederland

‘IS-aanhanger wilde aanslag op Nederlandse politie plegen’

Door Servaas van der Laan - 21 januari 2015

Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd, zou plannen hebben gehad om een aanslag te plegen op politieagenten en militairen in Nederland. Maar hij slaagde er niet in om de juiste wapens en bommaterialen bij elkaar te krijgen.

Dit blijkt uit informatie van het Openbaar Ministerie (OM) die donderdag tijdens een pro-formazitting in Rotterdam naar voren zal worden gebracht.

Brief

De in Marokko geboren Mohamed B. had volgens justitie een brief die verwees naar Islamitische Staat (IS) en de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen die terreurgroep.

Hij zou zich in september en oktober hebben voorbereid in Amsterdam en zou hebben geprobeerd de hand te leggen op vuurwapens en explosieven.

B. had ook een notitieboekje met daarin een handleiding voor het maken een bom. Daarbij stond aangetekend dat bijvoorbeeld voertuigen van politie of het leger het doelwit konden zijn.

Vanwege terreurdreiging mogen militairen niet in uniform over straat gaan of in het openbaar vervoer reizen. Deze beslissing werd door het ministerie van Defensie genomen voordat B. werd opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.