nederland

Is dit de moordenaar van Els Borst?

Door Servaas van der Laan - 26 januari 2015

Na een DNA-match heeft de politie een 38-jarige Rotterdammer aangehouden in verband met de moord op Els Borst. Het gaat zeer waarschijnlijk om Bart van U. die wordt verdacht van de moord op zijn zus.

De politie maakte maandag bekend dat er een verdachte is aangehouden van de moord op Els Borst.

DNA-match

Dit is gebeurd na een DNA-match bij een 38-jarige man die op 12 januari dit jaar werd aangehouden in Rotterdam. Zijn DNA komt overeen met de sporen die zijn gevonden bij het huis en lichaam van Els Borst.

Het gaat om de 38-jarige Bart van U. die op 12 januari werd aangehouden op verdenking van de moord op zijn zus Loïs. De politie vermoedt dat Van U. zijn zus met messteken om het leven heeft gebracht.

Verward en gevaarlijk

De politie had de volledige naam en toenaam en foto van Van U. verspreid omdat hij ‘verward’ was en eerder al is veroordeeld wegens verboden wapenbezit.

Van U. lijdt aan waanbeelden en zou zich hebben bewapend omdat hij bang was voor een aanslag. Een bekende van de familie Van U. meldt aan Elsevier dat Bart schizofreen was en dat zijn zus probeerde te voorkomen dat hij zou worden opgenomen. Bij zijn arrestatie in 2011 droeg hij een kogelvrij vest en had hij messen en een wapen bij zich.

Van U. werd niet behandeld en kreeg drie jaar cel voor verboden wapenbezit. Bij de toenmalige rechtszaak werd het vermoeden uitgesproken dat Van U. een ‘ernstige bedreiging’ voor de samenleving kon zijn. Nota bene zijn zus zou hem onderdak hebben geboden in de Oudedijk in het Rotterdamse Kralingen. Zijn zus werd op zaterdag 10 januari onderaan de trap bij haar huis dood aangetroffen.

Huiszoekingen

De politie heeft maandag huiszoekingen gedaan op een aantal locaties waar Van U. heeft verbleven. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag in een toelichting.

Het rechercheteam is daar op zoek naar sporen die te maken kunnen hebben met het fatale misdrijf tegen Borst. ‘We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden.’

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. ‘We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden.’

Omdat de verdachte in zogenoemde beperkingen zit en omdat de DNA-match nog ‘zo vers is’, kunnen politie en justitie maandag verder nog geen mededelingen doen. Woelders laat nog wel weten dat de familie van Els Borst maandagmorgen is ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.