nederland

Lof voor beveiliger die Tarik Zahzah naar lege studio bracht

Door Shari Deira - 30 januari 2015

De beveiliger die donderdagavond werd geconfronteerd met de negentienjarige Tarik Zahzah en met hem meeliep door het pand van de NOS krijgt veel lof. ‘Dat je zo koel bent om met iemand de verkeerde kant op te lopen om erger te voorkomen, is heel goed.’

Directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion zei dat vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Karakter

Het is volgens Franken  een logische reactie van beveiligingsmedewerkers om een gewapende man mee te nemen naar een andere ruimte, weg van de studio van het NOS Journaal van 20.00 uur. De beveiliger nam Tarik Zazah mee naar de studio waar de dagjournaals worden opgenomen, die op dat moment leeg was.

‘Je test dit soort dingen natuurlijk wel in rollenspelen, maar op het moment dat het gebeurt en je ernaar handelt, heb je wel karakter,’ zegt Franken. De gijzeling heeft veel impact gehad op de beveiligingsmedewerker: ‘We gaan dit samen verwerken.’

Ook op Twitter zijn er veel positieve reacties over het optreden van de beveiliger.

https://twitter.com/PetradeBoevere/status/560893821358051329

Beveiliger

Toen de beveiliger met Tarik Zahzah in de studio stond, werden de twee gefilmd. Op beelden is te zien hoe de man Zahzah aan de praat hield. ‘Ik vind het wel tof… U blijft wel koel, dat vind ik wel tof,’ zei Zahzah tegen de beveiliger.

‘Ik ben net zo zenuwachtig als jij,’ antwoordde de beveiliger. ‘Ik wil ook heel graag naar huis, dus ik ga niet jou in de weg zitten, met het risico… Ja. En ik ben blij, dat jij ook wil dat ik vanavond naar huis ga.’

Zahzah vroeg de beveiliger om op een plek in de studio te gaan zitten als hij kon beginnen. ‘Ik beloof dat u niks zal gebeuren,’ waarna hij zijn warrige verhaal deed. Zahzah wilde niet in zijn eentje in de studio zitten, voor als de politie zou komen.

De beveiliger heeft verder gezegd dat hij hoopt niet te worden meegenomen ‘in het proces’. ‘Als mijn speech klaar is, laat ik u gewoon gaan,’ zei Zahzah. De beveiliger hield Zahzah bezig door te zeggen dat de microfoon het al doet.

‘Je staat nu wel hier, met een microfoon en een camera. Hij staat op rood.’ Even later kwam de politie binnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.