nederland

Man op straat doodgeschoten in Amsterdam-Osdorp

Door Shari Deira - 28 januari 2015

In de nacht van dinsdag op woensdag is in Amsterdam een schietpartij geweest, met de dood tot gevolg. Een man werd even voor 02.30 uur beschoten op de Wolbrantskerkweg in Osdorp.

De identiteit van het slachtoffer is bekend bij de politie, maar wordt nog niet vrijgegeven omdat eerst de familie op de hoogte moet worden gebracht. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Liquidatie

Toen hulpverleners afgelopen nacht arriveerden op de plek van de schietpartij, was het slachtoffer zwaargewond. Zij probeerden de man nog te redden, maar hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De politie onderzoekt of er sprake is van een liquidatie, die zich het afgelopen jaar vaak hebben voorgedaan in de hoofdstad. Bij de schietpartij zijn zware wapens gebruikt.

De omgeving van de schietpartij is direct afgezet voor een grootschalig sporenonderzoek. Getuigen zijn door de politie overgebracht naar het politiebureau om een verklaring af te leggen.

Slachtoffer

In Amsterdam woedt al lange tijd een onderwereldoorlog waarbij de ene na de andere afrekening plaatsheeft. Daarbij zijn ook weleens onschuldige burgers slachtoffer. Zo werd in juli vorig jaar de dertigjarige Stefan Eggermont doodgeschoten naast zijn auto. Het beoogde doelwit was de broer van een geliquideerde Marokkaan.

Hoewel er steeds vaker nieuws is over afrekeningen in de onderwereld, neemt het aantal moorden in Nederland af, zo is gebleken uit de moordlijst die Elsevier sinds 1992 bijhoudt. Vorig jaar werden 137 moorden gepleegd.

Van het aantal moorden was er in 24 gevallen sprake van een liquidatie, ruim 17 procent. Doorgaans is dat percentage 5 à 10 procent. In Amsterdam waren vorig jaar acht liquidaties. Het aantal moorden in de hoofdstad bleef vorig jaar met 23 gelijk aan het jaar daarvoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.