nederland

Media: aandacht voor vrijheid bij inburgering, en meer nieuws

Door Shari Deira - 22 januari 2015

In het inburgeringsexamen zou meer aandacht moeten worden besteed aan de vrijheid van meningsuiting. En een oproep voor gedwongen anticonceptie, bijvoorbeeld bij ouders die eerder de fout in zijn gegaan. Het mediaoverzicht van 22 januari.

* Zowel VVD als PvdA in de Tweede Kamer pleit voor meer aandacht voor de vrijheid van meningsuiting in het inburgeringsexamen. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zegt tegen nu.nl dat hij de aandacht daarvoor nu te summier vindt. ‘Er staat slechts een ja/nee-vraag of televisie en radio vrij zijn in hun mening. Nogal oppervlakkig.’

Ook VVD-Kamerlid Malik Azmani pleit voor meer aandacht voor de vrijheid van meningsuiting. ‘Ik vind dat nieuwkomers moeten beseffen dat dit zo hoog in het vaandel staat in het land waar ze naar toegaan. Vrijheid moet de kapstok zijn van het inburgeringsexamen en niet een van de vele onderdelen,’ zegt Azmani tegen RTL Nieuws.

* Hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek zegt in De Telegraaf dat verstandelijk beperkten geen ouders zouden mogen worden. Hij reageert daarmee op dood van de twintigjarige Daniëlla, die door haar stiefvader na wekenlange mishandeling werd doodgeknuppeld. Zowel moeder als stiefvader is zwakbegaafd.

Vlaardingerbroek hekelt het feit dat politici gedwongen anticonceptie steeds voor zich uitschuiven. ‘Wij doen als maatschappij aan leedtoevoeging door onmachtige ouders kinderen te laten krijgen. Mishandeling, verwaarlozing en uithuisplaatsingen zijn de gevolgen.’

* Het antirookbeleid in Nederland wordt verder aangescherpt. Pakjes sigaretten en shag moeten binnen een jaar voor 65 procent bestaan uit waarschuwingsteksten en foto’s van aandoeningen als gevolg van roken. Verder wordt de minimumleeftijd voor de verkoop van elektronische sigaretten verhoogd naar achttien jaar, meldt de Volkskrant.

Het kabinet buigt zich vrijdag over de voorstellen van staatssecretaris van Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid). De voorstellen zijn grotendeels een uitwerking van een Europese richtlijn.

Ook de Britse regering maakt vaart met alternatieve verpakking voor sigaretten, meldt The Guardian. Nog voor de verkiezingen in mei wil de regering van premier David Cameron een wet doorvoeren, waardoor sigarettenpakjes geen felle kleuren meer mogen hebben, maar neutraal moeten zijn.

* Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap roept in De Telegraaf op om synagogen beter te beveiligen en te bewaken, net zoals de joodse gebedshuizen in België en Frankrijk. Joodse gemeenten door heel Nederland sturen brieven aan burgemeesters met de vraag om de beveiliging op te schroeven.

* Nog twee Nederlandse jihadisten in Syrië zouden om het leven zijn gekomen. Het AD meldt op basis van bronnen dat Soufian Z. en Driss D. uit Den Haag zijn gedood bij een bombardement van de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.