nederland

Media: armzalige verdiensten UberPop, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 06 januari 2015

De taxichauffeurs van UberPop verdienen nog minder dan het minimumloon. En huiseigenaren zonder verplicht energielabel kunnen voortaan een boete van 405 euro verwachten. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 6 januari.

*De chauffeurs van de taxiservice UberPop verdienen vaak minder dan het minimumloon, schrijft de Volkskrant. Redenen hiervoor zijn de lage omzet per uur en de hoge afdracht aan bemiddelingskosten. De best verdienende UberPop-chauffeurs zouden bruto maximaal op zo’n 10 euro per uur komen, en dit bedrag zakt op rustige dagen naar onder de 4 uur euro per uur.

De amateurchauffeurs van UberPop rijden passagiers rond in hun eigen auto en doen dat voor de helft van de prijs van een reguliere taxi. De rechter heeft de praktijk van UberPop verboden, maar Uber blijft de dienst aanbieden. Onderzoek van Uber wees uit dat slechts 37 procent van de UberPop-chauffeurs tevreden is over de verdiensten: de meesten zien het dan ook als bijverdiensten naast een andere baan.

*Huiseigenaren die geen verplicht energielabel regelen, riskeren voortaan een boete tot 405 euro. Dat staat in plannen van minister Stef Blok (VVD) van Wonen, zo schrijft het AD.

Het energielabel, dat aangeeft hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte, was de afgelopen jaren ook al verplicht maar velen hielden zich niet aan de regel: verkopers en kopers zagen er massaal in overleg vanaf, omdat er toch geen boete op stond. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat volgens de nieuwe plannen vanaf nu controleren op de aanwezigheid van het energielabel  bij de verkoop of verhuur van een woning. In de komende maanden krijgen 5 miljoen woningbezitters gratis een voorlopig energielabel toegestuurd, dat via internet omgezet kan worden in een definitief label.

*George Möller trekt zich per direct terug als voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), meldt Het Financieele Dagblad. De bestuurder is kritisch op de raad van toezicht, en dan met name over een aantal aanbevelingen over nevenfuncties: ‘Het conceptuele kader ontbreekt. Zo is een commissariaat bij een beursfonds niet langer toegestaan omdat de AFM de jaarrekeningen van deze bedrijven toetst. Ook buitenlandse financiële instellingen zijn taboe.’

Möller had zijn functie al in december beschikbaar gesteld na een ambtelijk onderzoek naar de integriteit van AFM-commissarissen maar heeft zijn functie mede op verzoek van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën nog even aangehouden, in ieder geval tot er een opvolger was gevonden. Möller komt nu terug op dit besluit.

*Automobilisten in de Randstad krijgen te kampen met meer trajectcontroles en hogere parkeertarieven, schrijft De Telegraaf. Hiermee willen onder meer de Amsterdamse milieuwethouder Abdeluheb Choho (D66) de luchtkwaliteit verbeteren. Vooral automobilisten die geen elektrische of hybride auto hebben zouden hiermee op hogere kosten worden gejaagd.

*Jeffrey Epstein, de Amerikaanse bankier en veroordeelde zedendelinquent die vrouwen zou exploiteren als seksslavinnen voor zijn vrienden, zou diezelfde vrouwen naderhand hebben benaderd en overtuigd niet met de Amerikaanse FBI te praten. Dit blijkt uit rechterlijke documenten die in handen zijn gekomen van de Britse krant The Mirror.

Er zijn inmiddels meer dan tien mogelijke slachtoffers van de praktijken van Epstein naar voren gekomen, onder wie Virginia Roberts, die zou zijn gedwongen tot seks met onder meer de Britse prins Andrew.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.