nederland

Media: experts zoeken resten Froon en Kremers, en meer nieuws

Door Shari Deira - 03 januari 2015

Ook drie Nederlandse forensisch experts gaan in Panama op zoek naar meer stoffelijke resten van Lisanne Froon en Kris Kremers. En Oekraïne heeft het luchtruim boven het oosten van het land veel te lang opengehouden. Het mediaoverzicht van zaterdag 3 januari.

* Patholoog Frans van de Groot reist samen met twee collega’s naar Panama voor een allerlaatste poging om stoffelijke resten te vinden van de omgekomen vrouwen Lisanne Froon (22) en Kris Kremers (21), meldt De Telegraaf.

Het drietal begint maandag, een week voordat de allerlaatste zoektocht van Panamese autoriteiten begint, met zoeken naar skeletdelen in het berggebied bij Boquete. In dat gebied werd eerder onder meer een rugzak, een schoen en een aantal lichamelijke resten gevonden van de jonge vrouwen.

* Luchtvaartdeskundigen uit Nederland en Oekraïne zeggen tegen de NOS dat Oekraïne het luchtruim boven het oosten van het land veel eerder had moeten sluiten. In mei beschikten de pro-Russische separatisten al over wapens  die tot hoog in de lucht reikten.

Ook is inmiddels duidelijk geworden dat in de dagen na de crash van MH17 een aantal luchtgevechten plaatshadden boven het oosten van Oekraïne.

* Terreurbeweging Islamitische Staat is niet het grootste kwaad in Syrië, dat is Bashar al-Assad, schrijft diplomaat, arabist en Midden-Oostenkenner Marcel Kurpershoek in een opiniestuk in NRC. Kurpershoek was tot 1 januari speciaal gezant voor Syrië namens de Nederlandse regering.

‘Moreel is het uitgesloten om weer maatjes te worden met een van de grootste hedendaagse oorlogsmisdadigers. President Assad is de rehabilitatie voorbij.’ Zolang Assad de scepter zwaait in Syrië, zal IS blijven groeien. ‘Met hem aan het roer is een toekomst voor Syrië als herenigd land onmogelijk.’

* Abu Anas al-Libi, die wordt verdacht van het voorbereiden van bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, is in afwachting van zijn proces overleden. De vijftigjarige man werd in oktober 2013 in Libië opgepakt en zat sindsdien vast in New York, bericht NBC News.

De man, die lid zou zijn van Al-Qa’ida, zei zelf dat hij onschuldig was. Zijn gezondheid was slecht vanwege een leveraandoening die hij kreeg, ten gevolge van hepatitis C.

* In het Duitse Aken, vlak over de grens bij Vaals, zou een man (35) zijn ouders hebben vermoord met eens samoeraizwaard, meldt de Duitse krant Bild. De man vermoordde zijn ouders, beide 62 jaar, op nieuwjaarsdag in hun appartement.

Daarna liep hij een ziekenhuis binnen en zei: ‘Ik heb mijn ouders gedood.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.