nederland

Media: extremisten afzonderen, en PvdA wil onderzeeërs

Door Shari Deira - 23 januari 2015

Staatssecretaris Teeven wil terroristen in de gevangenis zoveel mogelijk gescheiden houden van jihadisten die nog op andere gedachten kunnen worden gebracht. En de PvdA wil dat Defensie nieuwe onderzeeboten koopt. Het mediaoverzicht van vrijdag 23 januari.

* Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) maakt onderscheid tussen ‘zoetwaterterroristen en de echte’, meldt De Telegraaf. In Rotterdam en Vught zitten alle extremisten bij elkaar, maar die mogen volgens Teeven nauwelijks contact met elkaar hebben.

Teeven wil de communicatie tussen bepaalde groepen nog kleiner maken. ‘Er zijn mensen die je nog van gedachten kunt veranderen.’ Hij denkt dat dat alleen lukt als je de ‘softere’ extremisten uit de buurt houdt van de hardere. De minister laat onderzoeken hoe dit het best kan.

* Nog meer nieuws uit De Telegraaf: de Islamitische Universiteit in Rotterdam houdt mogelijk op te bestaan. Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) gelast een onderzoek door de NVAO, een overheidsinstelling die de vergunning van de onderwijsinstelling kan intrekken.

De NVAO zal kijken hoe ‘burgerschap en integratie’ worden onderwezen aan de Islamitische Universiteit. ‘Als dat aanleiding geeft om in te grijpen, zal ik niet aarzelen dat te doen,’ schrijft Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer.

* Als het aan de PvdA ligt, koopt Defensie nieuwe onderzeeërs, schrijft Trouw. De partij pleitte in 2012 nog voor het opheffen van de onderzeedienst. Nu is de partij, net als coalitiegenoot VVD en oppositiepartij CDA voor de aanschaf van onderzeeboten.

‘Het is belangrijk dat meerjarenplannen zekerheid geven over welke capaciteiten Nederland levert binnen Europese samenwerking,’ zegt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink. ‘We staan dus positief tegenover voortzetting van de onderzeedienst na 2025.’

* Nederlanders zijn iets meer aan sport gaan doen dan tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vorig jaar sportte ruim de helft van de Nederlanders elke week. Bij volwassenen zijn fitness en hardlopen de populairste sporten.

* Zorginstelling Me-Care die inmiddels is opgedoekt wordt verdacht van een miljoenenfraude met budgetten die aan cliënten werden toegekend, meldt het AD. Enkele tientallen cliënten uit Nieuwegein zijn hiervan de dupe en moeten soms 10.000 tot 15.000 euro aan verstrekte persoonsgebonden budgetten terugbetalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.