nederland

Media: geen einde aan boycot Rusland, en meer over ‘Grexit’

Door Tom Reijner - 07 januari 2015

Het stopzetten van de sancties tegen Rusland? Daar komt voorlopig niets van in, vindt de Tweede Kamer. En Angela Merkel bestudeert scenario’s voor na de Griekse verkiezingen.

* In Europa, onder meer in Duitsland en Frankrijk, gaan er steeds meer stemmen op om een einde te maken aan de sancties tegen Rusland, maar de Tweede Kamer wil daar nog niets van weten, meldt het AD.

De parlementariërs willen pas van de boycot af als president Vladimir Poetin zijn koers wijzigt. Volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft hij namelijk ‘nog geen enkele handreiking gedaan’.

Zijn PvdA-collega Michiel Servaes sluit zich aan bij die woorden . ‘We moeten duidelijk maken welke stappen we nog meer durven te zetten als er niets verandert. Rusland komt geen enkele afspraak na, ook niet over terugtrekking van troepen (uit het oosten van Oekraïne)’. D66, PVV en CDA zijn het daarmee eens. Alleen de SP wil stopzetting van de boycot. De schade is in Nederland opgelopen tot 400 miljoen euro, aldus de ochtendkrant.

* Medewerkers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn druk bezig met de bestudering van concrete scenario’s die zich na de Griekse parlementsverkiezingen eind januari kunnen voordoen, schrijft Bild.

De regering zou zich mogelijk voorbereiden op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Als de radicaallinkse partij Syriza de stembusgang wint – iets dat zomaar kan gebeuren – kan het zomaar zijn dat de Zuid-Europeanen gedwongen of er zelf voor kiezen om de euro af te schaffen.

Syriza wil de bezuinigingen die de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de crisisjaren afdwongen – in ruil voor een  financieel noodpakket – grotendeels terugdraaien. Berlijn benadrukte deze week vertrouwen in Griekenland te hebben.

* De in opspraak geraakte film The Interview boekt goede cijfers op het internet. De film over een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is met 4,3 miljoen downloads al de beste lopende online-film van producent Sony ooit, meldt USA Today.

De komedie met Seth Rogen en James Franco heeft al 31 miljoen dollar opgeleverd en is te huur en te koop via kanalen als Google Play, YouTube en iTunes. De boze reactie uit het stalinistische land en de ernstige bedreigingen van hackers maakt filmfans klaarblijkelijk nieuwsgierig naar wat er precies is te zien, terwijl de film in de grote bioscopen in de Verenigde Staten niet kan worden bekeken. De Amerikaanse autoriteiten gaan er vanuit dat Noord-Korea achter de hack op Sony en de bedreigingen zit.

* Nederlandse bedrijven die beursgenoteerd zijn, geven hun topbestuurders relatief lage bonussen, zeker wanneer die worden afgezet tegen de beloningen in de omringende landen, schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend op basis van onderzoek van de Vlerick Business School in Gent.

CEO’s van Nederlandse bedrijven die meer dan 5 miljard waard zijn, kregen in 2013 ruim 2,3 miljoen euro. Dat is fors minder dan bestuurders van soortgelijke bedrijven in Duitsland, die ruim 3,4 miljoen euro betaald kregen. Ook bestuurders in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk kregen een vettere bonus, respectievelijk 2,5 miljoen, 3,2 miljoen en (omgerekend) 3,4 miljoen euro

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.