nederland

Media: hulplijn voor ouders jihadisten, en meer nieuws

Door Tom Reijner - 05 januari 2015

Via een telefoonnummer kunnen islamitische gezinnen vanaf maandag de hulp inroepen van vertrouwenspersonen, als zij zorgen hebben over hun radicaliserende kinderen. En meer over het vermeende seksschandaal waarbij de Britse prins Andrew zou zijn betrokken.

* Islamitische ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen kunnen vanaf maandag terecht bij een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, schrijft de Volkskrant.

De hulplijn moet het volgens de organisatie eenvoudiger maken om advies te vragen. ‘Voor een aantal ouders is de radicalisering zeer dichtbij gekomen,’ aldus het Samenwerkingsverband.

Via het telefoonnummer kunnen gezinnen de hulp inroepen van vertrouwenspersonen. Die geven advies, maar kunnen mensen ook doorverwijzen naar ‘de geëigende instanties’. Daarvoor moet de beller wel eerst toestemming geven. Het gaat er toch vooral om ‘signalen van radicalisering’ vroegtijdig te herkennen.

* Meer over het vermeende seksschandaal, waarbij de Britse prins Andrew – de jongere broer van prins Charles – betrokken zou zijn. De Amerikaanse bankier Jeffrey Epstein zou vrouwen hebben gedwongen om seks te hebben met de prins.

The Telegraph schrijft dat een van de slachtoffers van het seksueel misbruik – volgens de Britse krant een ‘seksslaaf’ –  is voorgesteld aan koningin Elizabeth.

De vader van Virginia Roberts zegt dat zij de vorstin ontmoette en dat zij daarover ‘erg enthousiast’ was. Buckingham Palace heeft het verhaal van de vader van het slachtoffer naar het rijk der fabelen verwezen.

* De Amerikaanse politie jaagt op een man die in de stad Long Beach in Californië op bloedige manier een baby zou hebben ontvoerd, meldt CNN. De ouders en oom van het kind werden zaterdag neergeschoten in een huis.

Direct na de schietpartij zou een man met de drie weken oude baby Eliza zijn gevlucht uit het huis. Twee van de neergeschoten familieleden liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Volgens de politie is de aanvaller mogelijk een bekende van de familie. Over zijn motieven is niets bekend. Volgens Sky News is de baby overleden. Het lichaampje werd gevonden bij het vuilnis in San Diego.

* De Duitse anti-euro-partij Alternative für Deutschland (AfD) dreigt uiteen te vallen, schrijft het AD. De partij is tot op het bot verdeeld over de massale demonstraties bij onze oosterburen door Pegida. Dat is de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland.

De partijleider van de anti-euro-partij, de 55-jarige Bernd Lucke houdt volgens de krant afstand tot Pegida, die tienduizenden demonstranten trekt en op de Facebook-pagina al meer dan 102.000 likes heeft.

Veel partijgenoten van Alternative für Deutschland doen openlijk mee met de betogingen van Pegida. Ook kopstukken van de anti-euro-partij, zoals de fractievoorzitter van de AfD in Saksen, Frauke Petry, flirten met de protestbeweging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.