nederland

Media: investering Nederlandse startups, snelwegverlichting aan

Door Shari Deira - 31 januari 2015

Buitenlandse investeringsfondsen hebben het afgelopen jaar ruim 500 miljoen euro in Nederlandse startups gestoken. En de verlichting langs snelwegen moet bij winterweer weer aan. Het mediaoverzicht van zaterdag 31 januari.

* Van de tien omvangrijke injecties in Nederlandse startups komen er zeven uit Silicon Valley, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Nederland liep altijd achter op Silicon Valley en techregio’s in Europa, maar daar lijkt verandering in te komen, zeggen investeerders.

‘De volgende Google of Uber kan prima uit Nederland komen,’ zegt de Amsterdamse investeerder Alexander Ribbink. Techbedrijven in ons land richten zich vooral op andere bedrijven, en niet zozeer op de consument. Daardoor springen ze minder in het oog.

* De ANWB en Veilig Verkeer Nederland pleiten er in De Telegraaf voor om de verlichting langs snelwegen bij slecht weer aan te zetten. Sinds ruim anderhalf jaar wordt de verlichting langs veel wegen ’s nachts uitgezet, als vorm van besparing.

De twee verkeersorganisaties zien dat graag veranderen. ‘Het is heel simpel: als je goed zicht hebt en goed zichtbaar bent, beperk je risico’s.’ Een woordvoerder zegt dat het een ‘teken van armoe’ is om de lichten ’s nachts uit te doen.

* De Police Federation in Groot-Brittannië pleit ervoor om alle agenten in het land te bewapenen met tasers, meldt The Guardian. Zo kunnen zij zich verweren tegen moordpogingen van terroristen. Steve White, voorzitter van de Federatie, zegt dat er aanwijzingen zijn dat terroristen het hebben gemunt op agenten.

Volgende maand zullen enkele leiders van de Police Federation gaan stemmen over het idee. Politieagenten zouden in ieder geval allemaal een taser tot hun beschikking moeten hebben. Of zij deze ook gebruiken, is aan henzelf.

* Ajax heeft Frank Rijkaard gepolst als eventuele opvolger van Frank de Boer bij Ajax, meldt het AD. Rijkaard heeft bedankt voor de eer, bevestigt technisch directeur Marc Overmars. De Boer heeft een contract tot 2017, maar heeft aangegeven dat hij openstaat voor een buitenlands avontuur.

Vooral vanuit Engeland zou de interesse in de coach toenemen. Liverpool en Tottenham waren eerder geïnteresseerd in De Boer. Daar zou Newcastle United zijn bijgekomen.

* De executie van zeven Amerikaanse gevangenen is uitgesteld, omdat de staat Ohio op zoek is naar het juiste middel voor de fatale injectie. De staat zal in 2015 geen enkele executie uitvoeren, meldt nieuwszender CNN.

Een middel dat in januari vorig jaar is gebruikt, staat niet meer op de lijst van geschikte middelen omdat de man die de staf kreeg volgens getuigen nog tien minuten naar lucht bleef happen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.