nederland

Media: megafraude pgb, en PVV’ers schrappen hoofddoekverbod

Door Shari Deira - 29 januari 2015

Bij een fraudecontrole is gebleken dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb). En het hoofddoekjesverbod van de PVV is niet in alle provincies heilig. Het mediaoverzicht van donderdag 29 januari.

* Dertigduizend Nederlanders met een pgb kregen de afgelopen twee jaar een huisbezoek van controleurs. In 7 procent van de gevallen werd er vermoedelijk gefraudeerd, meldt De Telegraaf. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) zal dit vandaag bekendmaken.

In veel gevallen was er ook sprake van slechte zorg, zoals verwaarlozing van patiënten. Vaak waren de verdachten bemiddelingsbureaus of zorgverleners die patiënten helpen. Om fraude te voorkomen wil Van Rijn dat medewerkers van zorgkantoren vaker langsgaan bij patiënten met een pgb. Jaarlijks wordt er zo’n 2,5 miljard euro aan pgb’s verstrekt.

* PVV-afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland schrappen het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma, meldt dagblad Trouw. De Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk, ook lid van de Eerste Kamer, schrapt het verbod vanwege eventuele coalitievorming.

‘Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten,’ zegt Van Dijk. Een provinciehuis zonder hoofddoekjes is voor Van Dijk nog steeds een ideaal. ‘Wat in ons programma staat zijn onze hoofdlijnen.’

PVV-leider Geert Wilders laat weten dat de provincies zelf over hun verkiezingsprogramma gaan. ‘Ik heb me er niet mee bemoeid.’ Volgen Wilders staat ‘buiten kijf dat we allemaal anti-islam zijn’.

* Katrina Dawson, die werd gedood bij de gijzeling in Australië, kwam om het leven door splinters van een afgeketste politiekogel. Een splinter raakte een slagader, Dawson verloor het bewustzijn en overleed kort daarna, melden Australische autoriteiten.

Drie andere gijzelaars raakten ook gewond door een politiekogel. Dat gebeurde toen de politie het café in Sydney bestormde om een eind te maken aan de gijzeling die toen al zeventien uur duurde.

* Gezondheidsautoriteiten in Californië waarschuwen voor de gevaren van de e-sigaret. Deze nieuwe manier van roken zou roken weer ‘normaliseren’ en een nieuwe generatie verleiden tot een nicotineverslaving, meldt NBC News.

Dokter Ron Chapman, directeur van het departement van Volksgezondheid in Californië, wil Amerikanen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s die de e-sigaret met zich meebrengt. De e-sigaret, in Amerika ook wel vaper genoemd, bevat zeker tien chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid.

* Het Witte Huis is boos op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij accepteerde een uitnodiging van de Republikeinen om het Congres toe te spreken over Iran, zonder daarbij het Witte Huis te raadplegen, meldt The New York Times.

De Israëlische ambassadeur Ron Dermer, die heeft geholpen om de bijeenkomst te organiseren, zou hiermee de politieke situatie van Netanyahu boven de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.