nederland

Media: minder steun PVV in Kamer, en voetbalwedstrijden ‘gefixt’?

Door Shari Deira - 12 januari 2015

Twee oefenwedstrijden van Nederlandse voetbalclubs zijn vermoedelijk gemanipuleerd. En het aantal moties van de PVV in de Tweede Kamer dat wordt gehonoreerd, is laag. Het mediaoverzicht van maandag 12 januari.

* Vanzelfsprekend stonden de kranten uitgebreid stil bij de protestmars in Parijs van zondag. ‘Vive la liberté’ staat op de voorpagina van de Volkskrant, en ‘Miljoenen maken vuist’ schrijft De Telegraaf.

Volgens het AD was de mars niet alleen voor de vrijheid van het woord, maar ‘ook om steun te geven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de moordaanslagen’. ‘Om hand in hand het intense verdriet te verlichten.’ Op de voorpagina van Trouw staat: ‘Miljoenen op de been tegen barbarij en voor vrijheid.’

* De voetbalwedstrijden ADO Den Haag-Skenderbeu Korce en Heerenveen-Standard Luik zijn mogelijk ‘gefixt’, blijkt uit een analyse van een gokexpert en informatie van het International Centre for Sport Security, waarover de Volkskrant bericht.

Hoogstwaarschijnlijk waren Heerenveen en ADO Den Haag niet op de hoogte van de manipulaties. ADO won donderdag met 2-0 van de Albanese kampioen, dankzij twee doelpunten in het laatste kwartier.

Een voormalig gokexpert van de UEFA keek naar de wedstrijd en de bewegingen op de gokmarkt: ‘De weddenschappen verliepen tot de rust volgens normale patronen, daarna zie je dat er plotseling veel wordt ingezet op doelpunten van de Nederlanders. Dit is absoluut een verdachte wedstrijd.’

* Vorig jaar werden negen moties van de PVV aangenomen, een krappe 3 procent van alle moties die de partij van Geert Wilders heeft ingediend, meldt dagblad Trouw. Volgens de krant was de betekenis van de PVV nooit eerder zo klein.

Vooral na de omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders, leken andere partijen minder bereid om voorstellen van de PVV te steunen. Verschillende partijen willen geen moties meer indienen met de PVV.

* Politieagenten in België maken zich zorgen: op sociale media gaat een melding rond dat de politie berichten zou hebben onderschept van terreurorganisatie IS. In de melding zou worden opgeroepen om Belgische agenten en hun familie te doden, meldt Het Laatste Nieuws.

De melding werd volgens de krant volop gedeeld onder Vlaamse en Waalse politiemedewerkers. Veel agenten schermen hun profielen op sociale media extra af of verwijderen foto’s.

* Steeds meer bouwbedrijven raken in nood, meldt Het Financieele Dagblad. Ongeveer een kwart van de bouwbedrijven heeft weinig vet op de botten om tegenslagen op te vangen. Naast Ballast Nedam, hebben ook Aan de Stegge en Van Wijnen kleine buffers.

‘2015 wordt heel moeilijk voor de sector,’ zegt Edmond Verstraete, hoofd van de bouwsectie bij PwC. ‘Steeds meer bedrijven zijn verlieslatend doordat langlopende projecten die winstgevend waren er nu uitlopen.’ Verstraete verwacht meer ontslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.