nederland

Media: ook in het buitenland aandacht voor Tarik Zahzah

Door Shari Deira - 30 januari 2015

De actie van Tarik Zahzah, die het NOS-gebouw wist binnen te dringen met een nepwapen, is niet alleen in ons eigen land nieuws, maar ook in het buitenland. Diverse buitenlandse media berichten over wat er is gebeurd in Hilversum. Het mediaoverzicht van vrijdag 30 januari.

* ‘Man with fake gun disrupts Dutch broadcaster NOS’ staat op de website van BBC News. De website van de Britse publieke omroep bericht uitgebreid over wat zich heeft afgespeeld in Hilversum. Ook staat er een filmpje op de site, de naam van Tarik Zahzah wordt niet genoemd.

* Ook het Australische ABC News heeft een uitgebreid artikel op de website staan. Ook hier wordt de naam van Zahzah niet genoemd, maar er wordt wel besproken wie de jongeman is. Hij staat niet op een lijst van potentiële terroristen.

* ‘Video shows gunman storming TV station’ bericht CNN. De Amerikaanse nieuwszender heeft beelden uitgezonden van de gebeurtenis en heeft een video op de website gepubliceerd. The Huffington Post bericht ook uitgebreid over een ‘armed man’ die zendtijd eist bij de NOS.

* Natuurlijk stond er nog meer nieuws in de kranten. Zo kunnen de makers van VARA-programma Rambam een boete krijgen van duizenden euro’s vanwege een poging om persoonsgegevens van Tweede Kamerleden af te troggelen, meldt De Telegraaf.

De televisiemakers hebben tientallen phishingmails naar leden van de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij zich voordeden als de ict-afdeling en om vertrouwelijke gegevens vroegen. De echte ict-afdeling kreeg lucht van de zaak en waarschuwde de politie. Het versturen van dit soort e-mails valt onder cybercriminaliteit.

* De voorpagina van Trouw staat niet in het teken van Tarik Zahzah. De krant meldt dat de overheid zich niet houdt aan afspraken om duurzaam te bouwen. Rijk, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten spraken vier jaar geleden af dat zij duurzaamheid voorop zouden stellen bij de inkoop van goederen, diensten en voorzieningen. Uiteindelijk geeft bij aanbestedingen ook bij de overheid de prijs de doorslag.

* De winnaars van de Gouden Kalveren worden voortaan gekozen door de filmvakgroep zelf, zal het Nederlands Film Festival vrijdag bekendmaken, meldt de Volkskrant. De prijswinnaars werden altijd gekozen door een onafhankelijke jury die jaarlijks van samenstelling veranderde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.