nederland

Media: relatie met Turk kost militair haar baan

Door Servaas van der Laan - 21 januari 2015

De top van de landmacht is boos op minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) vanwege het dreigende ontslag van een militair, schrijft het AD. En de Telegraaf meldt dat de grenzen van Aruba openstaan voor de komst van illegalen en criminelen.

  • De top van de landmacht is boos op VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) vanwege het dreigende ontslag van een militair. De vrouw is volgens Defensie een risico, omdat ze een Turkse vriend heeft, meldt het AD. Omdat de militaire inlichtingendienst (MIVD) geen samenwerkingsrelatie heeft met de Turkse inlichtingendiensten, kan Nederland geen goed onderzoek doen naar de achtergronden van haar partner. De verklaring van geen bezwaar van de vrouw wordt daarom ingetrokken en ze raakt haar baan kwijt. Zeker drie van haar leidinggevenden, onder wie landmachtbaas luitenant-generaal Mart De Kruif, vinden de situatie ‘onbegrijpelijk en onuitlegbaar’. Ze vinden dat Defensie en de MIVD er alles aan moeten doen om toch informatie over haar partner te krijgen, mede omdat de vrouw na dertien jaar bij Defensie een uitstekende staat van dienst heeft.
  • Illegalen kunnen zonder moeite worden binnengesmokkeld op Aruba. Dat zeggen diverse bronnen tegen De Telegraaf. Douaniers zouden tijdens het werk worden bedreigd door criminelen uit de Venezolaanse en Colombiaanse smokkelwereld als ze geen oogje dichtknijpen. ‘In de zeehaven Barcadera hebben mijn collega’s geen knuppels, geen geweren, niks. Hoe moeten zij dan goed controleren of er geen verstekelingen aan wal gaan?’, klaagt douanebeambte René Bernabela, tevens voorzitter van ambtenarenvakbond Topa. Baby Beach en Rodgers Beach op het zuidpuntje van Aruba zijn populair bij mensensmokkelaars om hun vracht aan wal te zetten. Omdat de bewuste wijk lange tijd grotendeels leegstond, zijn verlaten huizen makkelijk te gebruiken als schuilplaats. Bernabela: ‘Wie weet welke huurmoordenaars van Zuid-Amerikaanse drugskartels ongezien binnenkomen? Onze grenzen staan wijd open.’
  • Religie brengt meer kwaad dan goeds teweeg. Dat zegt 63 procent van de Nederlanders die hebben meegedaan aan een onderzoek naar geloof en spiritualiteit van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Trouw. Niet alle ondervraagden onderschrijven de stelling dat religie vooral kwaad doet in dezelfde mate. De meeste mensen (26 procent) zeggen dat een beetje te vinden. 19 procent is het eens met de stelling en 18 procent helemaal eens. Vooral de groep atheïsten beschouwt religie als iets kwaads (88 procent). In het onderzoek is niet gevraagd naar wat de ondervraagden met kwaad bedoelen of wat ze precies verstaan onder religie. De cijfers zeggen daarom vooral iets over het imago van religie als fenomeen.
  • Nederlandse banken komen in het geweer tegen Brusselse plannen die bedrijven als Google en Apple inzicht geven in het betaalgedrag van Europeanen. Wat de banken vooral steekt is dat dergelijke buitenstaanders hier mogelijk meer geld mee kunnen verdienen dan de banken zelf, schrijft het Financieele Dagblad. IT-bedrijven kunnen bancaire klantgegevens namelijk zonder veel publieke ophef verkopen. Als de banken dit ook zouden doen, kunnen ze echter bij voorbaat rekenen op een storm van kritiek. Daarom doen de Nederlandse banken nu een beroep op het ministerie van Financiën. ‘Google kan straks de betaaldata van bankklanten opslurpen en gebruiken’, zegt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. ‘Waarom zouden dat soort partijen dat mogen, terwijl van banken — terecht — de hoogste zorgvuldigheid wordt verwacht? Dat voelt niet goed, ook niet voor de consument.’
  • De foto die de politie heeft verspreid van de potentieel ‘levensgevaarlijke jihadist’ Zaid Koullis blijkt van iemand anders te zijn. Dat zeggen buren van de achttienjarige man tegen het AD. In de Oasedreef, de straat in Utrecht waar de politie gisteren een inval deed in zijn ouderlijk huis, zien buurtbewoners meteen dat het niet gaat om hun oude buurjongen Zaid K.. ‘Dat is hem niet.’
    Ook de informatie over de andere terreurverdachte, Abdelmounaim Haddad, blijkt niet te kloppen. Haddad en Koullis zouden samen naar Spanje zijn gevlucht, maar Haddad zat gewoon met een enkelband thuis vanwege een autodiefstal. Hij heeft zich bij de politie gemeld. De politie heeft zich mogelijk laten misleiden door valse paspoorten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.