nederland

Media: Trambestuurder rijdt rond met dode passagier, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 26 januari 2015

Een bestuurder van lijn 5 in Amsterdam bleef willens en wetens zijn route vervolgen, ondanks een dode passagier in zijn tram. En er mogen voortaan niet meer uren kraamzorg verleend worden dan strikt noodzakelijk is. Dit is het mediaoverzicht van maandag 26 januari.

*In Amsterdam heeft een trambestuurder minstens twintig minuten rondgereden met een overleden man in zijn voertuig, meldt De Telegraaf. De bestuurder van lijn 5 bleef zijn route vervolgen, ondanks het feit dat passagiers hem herhaaldelijk attendeerden op de dode man. Hierdoor konden hulpdiensten er niet bij om reanimatie te bieden.

Pas bij de eindhalte aan het Binnenhof in Amstelveen konden ambulancebroeders zich over de man ontfermen, maar tegen die tijd was het al te laat. Het GVB spreekt van een ‘bizar incident’ en heeft de trambestuurder per direct op non-actief gesteld.

*Kraamzorg kan in het basispakket blijven maar voortaan mogen niet meer uren worden verleend dan noodzakelijk is, schrijft het AD op basis van een advies aan minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid.

Volgens adviseur Zorginstituut Nederland is het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg, waarin de huidige richtlijnen staan, achterhaald en inflexibel. Er moet meer kraamzorg op maatwerk komen waarbij er per gezin een ‘urenplan’ wordt gemaakt, vindt het instituut.

Op dit moment is maximaal 80 uur zorg mogelijk, verdeeld over hoogstens 10 dagen. Het standaard aantal uur kraamhulp ligt echter op 49, vaak bepaald door de verloskundige. Van alle gezinnen met een nieuwe baby maakt 95 procent gebruik van kraamzorg.

*Facebook heeft de app Reclaim, die foto’s van gebruikers voorziet van een watermerk en beschermt tegen ongecontroleerde commerciële doorplaatsing, verwijderd, zo schrijft de Volkskrant. Ook de foto’s die onder bescherming van de app-stonden heeft het bedrijf van zijn site gehaald.

Volgens de bedenkers van de app werd hun product verwijderd vlak nadat zij op BNR uitleg hadden gegeven over hun methode. Reclaim is een reactie op de nieuwe privacy-voorwaarden van Facebook, waarbij gebruikers in feite een licentieovereenkomst tekenen waardoor Facebook alle foto’s die op het sociale medium worden geplaatst naar eigen wens kan gebruiken.

*Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën heeft zich in het najaar van 2013 bemoeid met het selectieproces van een kandidaat voor de hoogste bestuurspost bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), schrijft Het Financieele Dagblad op basis van informatie van ingewijden.

Dijsselbloem liet daarbij weten dat hij een voorkeurskandidaat voor de post bij de onafhankelijke autoriteit niet zag zitten. Hij wilde dat er breed werd gezocht en hij had de voorkeur voor een vrouw. Uiteindelijk werd in het voorjaar van 2014 Merel van Vroonhoven unaniem voorgedragen en benoemd.

*Inwoners van New York maken zich op voor een grote sneeuwstorm. De storm die maandag over het noordoosten van de Verenigde Staten raast is volgens burgemeester Bill de Blasio waarschijnlijk de ‘grootste ooit’, schrijft The New York Times. Hij adviseert burgers om binnen te blijven. Het Amerikaanse National Weather Service heeft een waarschuwing uitgedaan voor de storm en voorspelt windstoten van tot 80 kilometer per uur en sneeuwval van meer dan een halve meter dik.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.